Gece vakti uzak mesafelerdeki yerleşim yerlerinin ışıklarına baktığımız zaman ışığın alternatif akımdan dolayı kesik kesik geldiğini hepimiz fark etmişizdir. Ama hemen yakınımızdaki alternatif akım ile yanan sokak lambalarında aynı olayı gözlemleyemeyiz. Bunun nedeni ne?
Yakınımızdaki ışık kaynaklarından gelen ışığın gözümüze kesintisiz görünmesine karşın uzaktakilerin kesintili görünmesinin nedeni alternatif akım ya da alternatif akımın uzaklık değiştikçe farklı algılanması değil. Bu gözlemin nedeni çok daha basit. Uzaktaki bir lambayla aramızdaki havada bulunan su buharının, hareketli gaz ve toz parçacıklarının görüşümüzü sürekli engelleyip tekrar açması sonucu böyle bir etki oluşuyor.
Gözlemi yıldızlara da uyarlayabilirsiniz. Gece gökyüzüne baktığımızda yıldızların göz kırpıyormuş gibi yanıp sönmesinin sebebi de aynı. Yıldızın ışığı atmosferin sıcaklığı, yoğunluğu ve kırılma indisleri farklı katmanlarından geçe geçe gözümüze ulaşıyor.
Kırılma indisi farklılaştıkça kırılan ve gözümüze kadar gelen ışığın doğrultusu yıldızın yerini belirliyor. Ancak durağan olmayan atmosferdeki hareketlilik sonucunda ışığın her seferinde farklı kırılmasıyla yıldızın algılanan konumu sürekli değişiyor. Bu da yıldızın kırpışıyormuş gibi görünmesine neden oluyor.
Yorumlar
Bunun sebebini hep merak etmişimdir. Teşekkürler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız