Kabuklu Canlıların Yaşamları
Kabuk, yumuşakçaların koruyucu zırhını oluşturuyor. Bu canlılar, kabuğu tam 600 milyon yıl önce avcılarından (balık, İstakoz vb.) korunmak için geliştirdiler. Kabuğun şekli ise, avcıların yakalama tekniklerine göre evrimleşti. Paris'teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Malakoloji Laboratuvarı'ndan Serge Gofas, bunu "Sözgelimi, yengeç kabukluya iki şekilde saldırır. İlkinde bir ilaç ampulü gibi kabuğu tepesinden kırar. İkincisinde ise, kutu açacağı gibi ağızdan keser. Bu yüzden, milyonlarca yıl içinde kabuğun tepesi, hayvanın "yengeç operasyonu"na uğradıktan sonra da yaşayabilmesi için uzamıştır. Ayrıca, yengecin 'işlemler'ini engellemek üzere ağız kısmında bir sağlamlaşma ve daralma da gözlemlenmiştir" diye açıklıyor. Ancak kabuk, koruma görevinin yanı sıra, "kiracısı"nın hareket etmesini ve üremesini sağlayan adaptasyonlar da geçirmiş bulunuyor.
Bu bağlamda, akla önce, "evine yapışık yaşayan bir hayvanın üreme işlevini nasıl yerine getirdiği sorusu takılıyor. Bazı türler, bu amaçla gametlerini (eşeylik hücreleri), döllenme ortamı olan suya salıyorlar. Böyle bir üreme tekniği ise biraz pahalıya patlıyor. İstiridye, her mevsim, pek azma yaşama şansı tanınan 500.000 yumurta oluşturuyor. Zaten tümü yaşasaydı, beşinci kuşak, Dünya'nın tam sekiz katı büyüklüğünde bir hacmi kaplardı. Bu durumda, en tutumlu strateji olarak geriye "iç döllenme" kalıyor. Sözgelimi, erkek "hipponyx", kabuğunda, penisini dişiye yerleştirmesini sağlayan küçük bir delik açıyor.
Bir başka soru da, "böylesine yavaş yer değiştirmeye rağmen, gezegende nasıl koloniler oluşturabildikleri" üstünde toplanıyor. Bunun yanıtı ise, yavruların serbestçe dolaşabilmelerinde yatıyor. Gerçekten de, plankton boyutlarındaki larvalar, kirpikleri sayesinde yüzüyorlar. Ancak, her yumuşakça türünün yüzücü larvası yok; onlarda yayılma işini erişkinler üstleniyor. Bilimsel adı "Janthina janthina" olan planktonik bir tür, kabuğunun ağırlığını, bir "kabarcık şamandırası" ile dengeliyor. Serge Gofas buna, "Erişkinler, göçmen kuşların ayaklarına ya da gemi gövdelerine yapışarak da dünyanın her yerine giderler" diye eklemede bulunuyor.
Yorumlar
Ağır bir yaşam gerçekten
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız