Aralık 23, 2024

Klon Koyun Dolly

Diğer tüm klonlanmış hayvanlar gibi Dolly’nin de hayatı bir test tüpünde başladı. 6 günlük normal gelişiminden sonra embriyo, taşıyıcı anneye aktarıldı. Sorunsuz geçen hamilelik döneminden sonra Dolly 5 Haziran 1996’da doğdu. Roslin Enstitüsü’nde yaşayan Dolly için 2001 yılının sonbaharına kadar her şey yolundaydı. Bir gün yürümesinde problem olduğu fark edilip röntgen filmi çekilince eklem iltihabı olduğu anlaşıldı. Bu arada aynı enstitüde bulunan Cedric isimli başka bir koyun, bir virüsün neden olduğu kronik akciğer hastalığı nedeniyle öldü.

Klon Koyun Dolly

Dolly’nin de aynı hastalığa yakalanma ihtimali göz önünde bulundurularak her gün yapılan sağlık kontrolleri ve haftalık kilo takibi ile 10 Şubat 2003’e kadar Dolly’nin sağlık durumunun iyi olduğu gözlendi. Ancak öksürdüğünün fark edilmesi, yapılan veteriner muayenesi, kan testleri ve bilgisayarlı tomografi taraması, Dolly’nin de aynı hastalığa yakalandığını gösteriyordu. Bilgisayarlı tomografi taraması için genel anestezi yapıldıktan sonra Dolly’nin tekrar kendine gelememesi nedeniyle onun için en iyisi olacağı düşünülen şey yapıldı; 14 Şubat 2003’te yüksek dozda anestetik madde uygulanarak hayatına son verildi. Dorset cinsi olan Dolly’nin beklenen yaşam süresi 11-12 yıldı. Ancak Dolly 6 yaşındayken öldü. Yapılan otopsi sonucunda retrovirüs kaynaklı akciğer kanseri olduğu kesinleşti. Enstitüdeki bilim insanları koyunlarda yaygın olarak görülen bu hastalığın klon olmayan koyunların da ölümüne sebep olduğunu söylerek Dolly’nin bu hastalığa yakalanmasının klon olması ile bir bağlantısı olmadığını savunuyorlar.

Klon Koyun Dolly

1999 yılında Nature dergisinde yayımlanan bir makalede Dolly’nin sağlıklı olduğu ancak telomerlerinin Dolly ile aynı yaştaki normal diğer koyunlarınkinden daha kısa olduğu ve bunun da erken yaşlanma belirtisi olduğu belirtilmişti. Dolly’nin klonlanması için gerekli genetik materyal 6 yaşındaki bir koyundan alındığından genetik olarak 6 yaşında doğduğunu düşünenler var. Bu fikrin temelinde yaşlılık süreci ile yakından ilişkili olan kısa telomerler yatıyor. Telomerler kromozomların uç kısımlarında yer alan, kromozomların zarar görmesini engelleyen, kırık kromozomların birbirine yapışmasını önleyen, özelleşmiş nükleotid tekrar dizileridir. Her hücre bölünmesi sonunda telomerlerin belli miktarlarda azalarak ya da kısalarak yaşlanmaya sebep olduğu düşünülüyor.

Klon Koyun Dolly

Dolayısıyla Dolly’nin erken ölümünün nedeni, hastalığı mı, yaşlı doğması mı, telomerlerinin kısa olması nedeniyle çabuk yaşlanması mı ya da klon koyun olması mı şeklindeki tartışmalar bilim insanları arasında devam ederken Dolly’nin tahniti İskoçya Kraliyet Müzesi’nde dünyanın birçok yerinden gelenler tarafından ziyaret ediliyor.

Yorumlar

  • İnsanlık tarihinin en ilginç deneylerinden birisi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Beyin ve Dalga Boyları

Beyin ve Dalga Boyları

AZTEK BAŞKENTİ

AZTEK BAŞKENTİ

LAGÜN KENT TENOCHTİTLAN

LAGÜN KENT TENOCHTİTLAN

AZTEKLER

AZTEKLER

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zorba

probiyotik

Beyin ve Dalga Boyları

bubble30
Nielawore

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun