Kasım 23, 2024

Kuyruklu Yıldızla Çarpışmak

Bir kuyrukluyıldızın gezegene çarpması felaket haberi gibi görünse de yapılan çalışmalar, çarpışmanın her zaman kötü sonla bitmeyeceğini gösteriyor. Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan Nir Goldman ve ekibi, çarpışmanın proteinlerin yapıtaşı olan aminoasit yapımı için mükemmel bir ortam oluşturabileceğini söylüyor.

Kuyruklu Yıldızla Çarpışmak

Aminoasitler canlıların temel yapı taşlarından olduğu için çarpışmanın sonunda potansiyel yaşam alanları oluşabiliyor. Bir gezegeni sıyırıp geçen bir kuyrukluyıldızın içindeki buz zerreciğinde ne tür kimyasal tepkimeler gerçekleştiğini merak eden araştırmacılar bunun bir canlandırmasını yapmışlar.

Kuyruklu Yıldızla Çarpışmak

Canlandırma, kuyrukluyıldızın merkezindeki buzun yapıtaşı olarak bilinen su, metil alkol, amonyak, karbondioksit ve karbon monoksitten oluşan 210 molekül içeriyor ve 29 km/sn hızla hareket eden bir kuyrukluyıldızın gezegene çarpmasıyla başlıyor. Çarpışma anında bir şok dalgası yayılıyor. Bu şok dalgası kuyrukluyıldızda basınca neden oluyor ve bu basınç dalgası kuyrukluyıldızın etrafında sesten daha hızlı hareket etmeye başlıyor. Sonuç olarak içindeki moleküller deforme oluyor ve bağları kırılıyor.  

Kuyruklu Yıldızla Çarpışmak

Ama bu çarpışma kafa kafaya değil, gezegeni sıyıracak şekilde gerçekleşiyor; aksi halde ortaya çıkacak enerji her iki gök cisminin de sonu olabilir. Görece düşük basınç ve sıcaklık koşullarında gerçekleştirilen ilk canlandırmada üre ve karbon-azot bağları içeren kararsız bileşikler oluştuğu gözlenmiş. Bu bileşikler aminoasit oluşumuna dair ilk ipuçlarını oluşturuyor.

Kuyruklu Yıldızla Çarpışmak

Bu koşullardaysa karbon-nitrojen bağı içeren daha büyük ve karmaşık moleküller oluştuğu tespit edilmiş. Canlandırmada kuyrukluyıldız, çarpışmadan sonra gevşeme, soğuma ve genleşme evrelerinden geçiyor. Bundan 50 piko saniye sonra karbon-azot bağları içeren hidrojen siyanür ve üre gibi beş çeşit molekül oluşuyor.  

Kuyruklu Yıldızla Çarpışmak

Ekibe en ilginç gelen durum ise karbondioksite yapışmış glisinin (bir tür aminoasit) neye benzediğini görmeleri oldu. Aminoasitleri oluşturan bileşenlerin kuyrukluyıldızın içinde de olduğu bir süredir biliniyordu. Yapılan son çalışmalarla, radyasyonun da etkisiyle kuyrukluyıldızınkine benzer ortamlarda aminoasit sentezinin gerçekleşebileceği görülmüş oldu.

Yorumlar

  • Uzayın büyüklüğü düşünülürse çok düşük bir ihtimal olabilir

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

İbreti Alem

İbreti Alem

Engizisyon Cezaları

Engizisyon Cezaları

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun