Kasım 22, 2024

Lovejoy Kuyrukluyıldızı

Güney yarıküredeki gözlemciler için 2011 yıllı çok güzel bir gösteriyle sonlandı. Lovejoy Kuyrukluyıldızı neredeyse Venüs’ün parlaklığına ulaştı ve yılın son günleri şafak sökmeden önce ufukta belirdi. Lovejoy Kuyrukluyıldızı’nı Avustralyalı bir amatör gökbilimci olan Terry Lovejoy 27 Kasım 2011’de keşfetti. Kuyrukluyıldızın Güneş’e çok yakın geçeceğinin anlaşılmasıyla dikkatler bir anda bu gökcismine odaklandı.

Lovejoy Kuyrukluyıldızı

Lovejoy’un Güneş yüzeyine yaklaşık 140.000 km uzaklıktan geçeceği ve bu geçişin ardından geriye bir şey kalmayacağı düşünülüyordu. Çünkü bu mesafe Güneş’in çok seyrek ama çok sıcak olan taç katmanının içinde kalıyor. Uzaydaki SOHO Güneş Gözlemevi bu yakınlaşmayı dikkatle izledi.

Lovejoy Kuyrukluyıldızı

Kuyrukluyıldız beklenenin tersine bu yakınlaşmadan sağ olarak kurtuldu. Önceden çapının 100 ila 200 km olduğu düşünülen kuyrukluyıldızın bundan daha büyük, yaklaşık 500 km çapında olduğu tahmin ediliyor ve bu sayede Güneş’in gazabından kurtulduğu sanılıyor. Yakınlaşmanın etkisiyle kuyruğu iyice belirginleşen kuyrukluyıldız 21 Aralık’ta çıplak gözle rahatça görülebilecek kadar parlak hale geldi. Lovejoy Kuyrukluyıldızı bu sırada Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ve Avrupa Güney Gözlemevi’nden (ESO) çekilen birbirinden güzel fotoğraflara konu oldu.

Yorumlar

  • Küçüleceğine daha da büyümüş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

İbreti Alem

İbreti Alem

Engizisyon Cezaları

Engizisyon Cezaları

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun