Eylül 28, 2024

Mikroplar Akıllı Mı?

Dünyadaki canlıların büyük çoğunluğunu gözle göremediğimiz mikroorganizmalar oluşturuyor. Bu tek hücreli canlılar hemen hemen her çeşit ortamda yaşayabilecek bir biyolojik çeşitlilik sergiliyor. Mikroorganizmalar çok hücreli canlılara göre çok daha basit canlılar olarak kabul edilseler de kimi özellikleri yapısal basitliklerinden beklenmeyecek ölçüde karmaşık ve gelişmiş olabiliyor. Araştırmacıların adeta bir çeşit zekâya benzettiği bu özellikler mikroorganizmaların sandığımız kadar basit ve ilkel canlılar olmadığını düşündürüyor.

Mikroplar Akıllı Mı?

Kimyasal bilgisayar gibi

Mikroorganizmaların zekâ ürünüymüş gibi görünen davranışları tıpkı başka özellikleri gibi çeşitlilik gösteriyor. Tabii ki mikroorganizmalar için gerçek bir zekâdan bahsetmek imkânsız, çünkü bir sinir sistemine bile sahip değiller. Mikroorganizmaların bu tür davranışları, bir çeşit “kimyasal bilgisayar” gibi işleyerek sergiledikleri düşünülüyor.  

Mikroplar Akıllı Mı?

Bilgisayarlardaki mantık kapılarına benzer biçimde işleyen proteinler

Bu modele göre, hücre dışarıdan gelen bilgiyi girdi olarak kullanıp çıktı olarak bir davranış ortaya koyuyor. Bu defa işlem birimleri, bilgisayarlardaki mantık kapılarına benzer biçimde işleyen proteinler. Dışarıdan gelen girdiler proteinlerin şekil değiştirmesine, bir araya gelmesine ya da belirli bilgi işleme silsileleri içerisinde bazı proteinlerin kimyasal olarak değişmesine yol açıyor. Sonuçta uyarılan efektör proteinler de davranış tepkisini oluşturuyor.

Mikroplar Akıllı Mı?

İşte mikroorganizmaların, çevrelerinin farkında oldukları ve bilinçli olarak tepki verdikleri izlenimini uyandıran davranışlarından bazıları: (merakediyorumgrubu notu: sadece başlıklar alınmıştır. Ayrıntılı açıklama ve gözlem örneklerini dergiden takip edebilirsiniz)

 

—Mikroplar İletişim Kuruyor

—Mikroplar Karar Veriyor

—Mikroplar Yönlerini Buluyor

—Mikroplar Öğreniyor ve Hatırlıyor

 

“basit”, “ilkel” gibi sıfatlar yeniden gözden geçirilecek gibi görünüyor

Mikroplar Akıllı Mı?

Çok hücreli organizmalar gibi göz önünde olmamaları, çok farklı ortamlarda yaşayabilmeleri, gözlemlenmelerinin ve incelenmelerinin daha zor olması gibi sebeplerden dolayı mikroorganizmaların dünyasına dair pek çok ilginç ve sıra dışı olgu hâlâ gizemini koruyor. Bu gizemler aydınlandıkça da mikroorganizmaları nitelemekte kullanılan “basit”, “ilkel” gibi sıfatlar yeniden gözden geçirilecek gibi görünüyor.

Yorumlar

  • Göründüklerinden daha akıllı oldukları kesin

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Korsanlıktan Osmanlı Amiralliğine

Korsanlıktan Osmanlı Amiralliğine

Yarasalar ve Ses

Yarasalar ve Ses

Yarasa Bilimi

Yarasa Bilimi

Yarasaların İlginç Özellikleri

Yarasaların İlginç Özellikleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kalabalıklar İçinde

probiyotik

Korsanlıktan Osmanlı Amiralliğine

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun