Bazen Dünya’ya çarpacağı söylenir, bazen korku filmlerinin vazgeçilmezi olurlar ama son saniyelerde patlatılırlar. Ne ki bu NASA'nın açıkladığı gök cisimleri? Hepsi birbirinden farklı ama biz ortak kullanabiliyoruz. Bugün hep beraber asteroit, meteor ve meteoritin ne olduğunu öğreneceğiz. Hazırsak gezegen aralarından geçip Dünya’mızın atmosferine girmeye çalışacağız hatta oradan Dünya yüzeyine çarpacağız.
Güneş sistemimizde Mars ile Jüpiter arasında belirli yörüngesi olan, çeşitli büyüklük, şekil ve boyutta bulunan kaya ve metal parçalarına asteroit denir. Asteroit Kuşağı olarak adlandırılan bölümde milyonlarca asteroit vardır. Asteroitler gezegenlerden küçük olmalarına rağmen yüzlerce kilometre genişlikte olabilme özelliğine sahiptir. Sanırım daha iyi anlatabilmek için Ceres cüce gezegenine değinmeliyiz.
Asteroit ya da kuyrukluyıldız gibi farklı farklı gökcisimlerinden kopma sonucu ayrılmış küçük ama gerçekten küçük kaya parçalarına göktaşı denir. Dünya’nın atmosferine giren göktaşlarına meteor adı verilir. Genel olarak kum taneleri ya da çakıl taşları arasında bir boyuta sahip olan meteorlar atmosferde yanarlar. Bu yanma sonucu parlak iz bırakan meteorlara biz ‘’Aşkım bak yıldız kayıyor hadi dilek tutalımm.’’ deriz ama kesinlikle bu durum yıldızlarla alakalı değildir ama deriz biz. Çünkü yaşasın romantizm.
Bazı göktaşları artık şanslı olanlar mı desem şanssız olanlar mı desem bilemedim atmosferi geçerken ki yanma eyleminde tamamen yok olmaz ve Dünya’ya çarpar. Yeryüzüne ulaşmayı başaran bu göktaşlarına meteorit denir.
Asteroit nedir? Asteroit kuşağı nerededir? Meteor nedir? Meteorit nedir?
Yorumlar
Göktaşları sarmış etrafımızı
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız