Sel, bir bölgeyi belirli bir süreliğine tamamen ya da kısmen su altında bırakan; ani, büyük ve düzensiz su akıntısıdır. Bir akarsu, deniz veya göl gibi büyük su kitleleri taşıyabilecekleri kapasiteden daha fazla suyla yüklenir, bunun sonucunda taşarak yatağından çıkan su ‘’sel’’ olarak adlandırılan doğal felakete sebebiyet verir.
Sel ve taşkınların oluşmasının başlıca sebeplerini:
- Sağanak yağılar
- Kar erimeleri
- Toprak yapısı
- Bitki örtüsünün tahrip edilmesi
- Akarsu yataklarının yerleşim yeri olması
- Plansız yerleşme
- Alt yapı eksiklikleri olarak sıralayabiliriz.
Sel en çok Güneydoğu Asya ülkelerinde etkili olmaktadır. 1887 yılında Çin’de gerçekleşen bu doğal afet bir milyona yakın insanın ölümüne sebep olmuştur.
Sel ve taşkınlardan korunmak için; akarsu havzalarını ağaçlandırabilir ve doğal bitki örtüsünü koruyabiliriz. Akarsu yataklarına setler çekilerek ve dere yatakları ıslah edilerek korunma yöntemleri ise beşeri yollardır. İnsanlar tarih öncesindeki çağlarda yaşamak için hep nehir kenarlarını tercih etmişlerdir. Çünkü temiz suya ulaşım bu sayede kolay oluyor ve su yardımıyla taşımacılık, çiftçilik gibi uygulamalar çok daha kolay gerçekleştiriliyordu. Eğer eski insanlar bu akarsuların kenarlarını yaşam olarak belirlemeselerdi sel bir doğal afet olarak sayılmayabilirdi.
Sel nedir? Selin diğer adları nelerdir? Sel nasıl oluşur? Sele neden olan sebepler nelerdir? Sel olması nasıl engellenir? Sel bir doğal afet midir? Temiz su neden önemlidir? Selden korunmanın beşeri yolları nelerdir? 1887 yılında Çin’de yaşanan sel felaketinde yaklaşık kaç kişi yaşamını yitirdi? Sele insanların etkisi nedir?
Yorumlar
Çok kötü bir doğal afet
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız