Başlık biraz şaşırtıcı olabilir ama gerçek bir portresi yok bu bilim insanın. Bu yüzden de Robert Hooke’un gizemi hala kendini korumakta. Ama öyle bir icadı var ki şu an bile hala kullanılıyor ve çok önemli bir icat. Ne mi o icat? Cevabı aşağıda saklı.
Robert Hooke, 1635 yılında dünyaya gözlerini açtı. 13 yaşına geldiğinde Latince ve Yunanca bilgisi gayet iyi durumdaydı ve İbranice üzerine çalışmalar yapıyordu. Bunların yanı sıra Öklid’in elemanları üzerine uzmanlaştı daha o yaşta. Tarihler 1665 yılını gösterdiğinde Robert Hooke mikroskobu icat etti ve hücreler üzerinde çalışmaya başlayan ilk bilim insanlarından oldu.
Yaptığı gözlemler sonucunda gördüklerini, kiliselerde papazların kaldığı hücrelere benzetti ve onlara ‘’hücre’’ adını verdi. Sadece biyoloji olarak düşünmeyin, diğer bilim dalları için yaptığı çalışmalarda gayet ileriye taşıyan çalışmalardı.
Mekanik alanında yürüttüğü çalışmalar ile günümüzde mühendislikte hala kullanılan esneklik yasasını buldu. Astronomi ve yer çekimi üzerine de çalışmalarda bulunan Hooke, yaşadığı dönemde gezegenler arası çekim gücünü kabul eden ilk bilim insanları arasındadır.
‘’Hooke Yasası: σ = E.? Gerilme = E.Lastisite Modülü*Birim uzama’’
Ah bu yasa yokmu bu yasa kaç makine mühendisinin okulu bir dönem uzatmasına neden oldu.
Yorumlar
Bu bilgiler ve oluşturduğu tebessüm için teşekkürler :)
Böyle önemli bir adamın resminin olmaması üzücü
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız