Kasım 22, 2024

Üşümeyen Mikroorganizmalar

Bilim insanları önceleri çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda yani “aşırı” koşullarda canlılığın sürdürülemeyeceğini düşünürdü. Ancak 1980’lerde biyologlar derin denizlerdeki sıcak su akıntılarında yaşayan bakterileri keşfettiler. Bu bakteriler 120°C’ye kadar olan sıcaklıklarda bile yaşayabiliyordu. Bu durum bilim dünyasında oldukça heyecanla karşılandı. Her ne kadar aşırı sıcakla ilgili bir tez çürümüş olsa da bilim insanları aşırı soğuklar için henüz fikir değiştirmemişti.

Üşümeyen Mikroorganizmalar

Zaten tüm biyolojik sistemler suyu ancak sıvı olduğu koşullarda kullanabilirdi. Hatta aşırı soğuklarda hücre zarları bile katılaşır ve esnekliğini kaybederdi. Ancak liderliğini Queen’s Üniversitesi’nden John Hallsworth’un yaptığı bir grup bilim insanı bu düşünceyi de yıkacak gibi görünüyor.

Üşümeyen Mikroorganizmalar

Çünkü bu grup -80°C’de bir mantar türünün yaşayabildiğini gösterdi. Ekip öncelikle hücresel makromoleküllerin yapısını bozan özel bir çözeltinin (kaotropik çözelti) hem mikropların etrafındaki suyun donmasını engellediğini hem de düşük sıcaklıkların katılaştırıcı etkisini bertaraf ettiği hipotezini kurarak işe başlamış. Bu hipotezi test etmek için, araştırmacılar önce çözünen madde olarak gliserol hazırladılar. (Gliserol, laboratuvarlarda makromolekülleri düşük sıcaklıklarda korumak için kullanılır, ancak derişik olarak kullanıldığında makromoleküllerin yapısını değiştirir.)

Üşümeyen Mikroorganizmalar

Daha sonra düşük sıcaklıkları tolere edebilen bir mantar cinsinin büyümesini iki ayrı besi ortamında gözlemlediler. Ortamlardan biri kaotropik çözelti içerirken diğeri kaotropik çözeltinin aksine makro-moleküllerin mevcut yapısını koruyan bir çözelti (kosmotropik çözelti) içeriyordu. Sıcaklık 1,7°C’ye kadar düşürüldüğünde kaotropik çözeltide bulunan mantarlarda daha iyi büyüme gözlemlediler. Hallsworth ve ekibi bunun üzerine mantarlardan alınan sporları aşırı soğuğa, -80°C’ye maruz bıraktılar. Sonuç şaşırtıcıydı: kosmotropik çözeltideki sporların %60’ının ölmesine rağmen kaotropik çözeltideki sporların sadece %5’lik bir kısmı ölmüştü. Yani hipotez doğrulanmıştı.

Üşümeyen Mikroorganizmalar

Hallsworth’a göre bu keşif, diğer gezegenlerdeki yaşam araştırmalarına farklı boyutlar kazandıracak. Çünkü bu kaotropik karışımlar gerek Mars yüzeyinde gerek Ay yüzeyinde gerekse de Jüpiter’in uydusu olan Europa’da bulunduğu için bu tür alanlarda yaşam oluşabilme olasılığı artıyor.

Yorumlar

  • İlginç. 'Uzayda hayat var mı' sorusunun yanıtı netleşiyor gibi.

  • Keşke ben de üşümesem

  • Bu kadar soğukta yaşayabilen bir canlıyı ilk kez duydum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

İbreti Alem

İbreti Alem

Engizisyon Cezaları

Engizisyon Cezaları

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun