Hepimizin bildiği gibi vücutlarımız dünya koşullarına alışık. Peki astronotlar uzaya gittiği zaman vücutlarında bir değişiklik olmuyor mu? İşte bu sorunun cevabını vermek için buradayız. Değişimlerin ilginçlikleri gerçekten hayrete düşürücü boyutta. Roketleri ateşleyin uzaya çıkıyoruz.
Uzayda yer çekimi olmadığı için kalbimizin işi hafifler. Yani yerçekimsiz ortamda vücudumuza kan pompalamak kalp için çok daha kolaydır. İşte bu yüzden uzayda kalp küçülür. Sonuç olarak daha az kas ile aynı işi yapabiliyoruz.
Uzayda ağırlık neredeyse yoktur. Bu yüzden kas gücüne çok da ihtiyacımız olmaz. Tam olarak bu yüzden uzayda kas erimeleri başlar. Özellikle ayakta durmak ya da vücudumuzu taşımak gibi işlevleri olan bacak kaslarımız hızla erir.
Kemiklerimiz yerçekiminin olmadığı ortamda vücudumuzu taşımak zorunda kalmaz. Bu sebepten ötürü kütle kaybeden kemiklerimiz çok daha kırılgan bir hale gelirler.
Bu kas ve kemik erimesinin önüne geçmek için astronotlar her gün 2 saat spor yapmak zorundalar. Bu yaptıkları düzenli spora rağmen her ay %1’lik kemik erimesi yaşayan astronotlar; Dünya’ya döndüklerinde yürüme zorluğu çekiyorlar.
Her ne kadar gördükleri fizik tedavi ile kaslarını eski haline getirseler bile bu kemikleri için mümkün olmuyor. Kemikleri asla uzaya gitmeden önceki haline dönemiyor.
Uzaya gitmek vücudumuzda ne gibi değişikliklere sebep oluyor? Astronotlar her gün kaç saat spor yapmak zorundalar? Uzayda kalbimiz neden küçülüyor?
Yorumlar
Astronotsun diye kaslı sanıyorlar :(
Adamlar sağlıklarından vazgeçmişler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız