Zeka, hayatımızda aldığımız kararlardan, yaptığımız eylemlere kadar neredeyse her şeyimizi etkileyen, tam açıklaması: ''İnsanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü.''dür. ''Zeka türlerinin adları ve özellikleri nelerdir?'' sorusuna hemen cevap verelim...
Sözel Zeka
Bu tür zekası gelişmiş kişilerin kelimelerle arası oldukça iyidir. Okumayı, konuşmayı ve yazmayı erkenden öğrenirler. Karmaşık metinleri kolayca anlarlar ve kendilerini çok iyi ifade ederler.
Mantıksal – Matematiksel Zeka
Bu türdeki zekası gelişmiş olan kişiler soyut problemleri çok kolay çözerler, hesap yapma becerileri oldukça gelişmiştir. Matematiksel zorlu işlemleri kolayca hallederler.
Uzamsal Zeka
Uzamsal zekası gelişmiş olan kişiler, çok iyi oryantasyon gücüne sahiptirler. Plan ve talimatları, grafikler yoluyla anlarlar. Çevrelerindeki pek çok insanın fark edemediği görsel detayları kısa sürede fark ederler. Özelliklede binalar ve tasarımlarında.
Müziksel Zeka
Bu insanların kafa radyoları sürekli açıktır ve sürekli melodiler çalar. Şarkıları çok kolayca içselleştirebilirler.
Kinestetik Zeka
Sakarlığın tam tersidir. Bu tür zekaya sahip olan kişiler bedenlerinin oldukça farkındadırlar ve koordinasyon becerileri oldukça gelişmiştir.
İçsel Zeka
İç benlikleriyle iyi bir bağlantıya sahip olan bu kişiler: Duyguları, düşünceleri ve erdemlerinin farkındadırlar.
Sosyal Zeka
Bu kişiler başkalarını anlamak konusunda yeteneklidirler. Duyguları, ihtiyaçları, niyetleri çok iyi anlarlar. Kolayca dikkat çekerler.
Doğasal Zeka
Bu zeka türü gelişmiş olan insanlar, bitkileri, hayvanları kolayca ayırt edebilir, şablonları tanıyabilir, türleri sınıflandırabilirler. Bu zeka türü yaygın olarak biyologlarda ve bahçecilikle uğraşan kişilerde görülür.
Yorumlar
Keşke eğitim sistemi de buna göre olsa...
Aynen herkesin zekasına göre eğitildiği bir eğitim sistemi harika olurdu.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız