Felsefenin temellerini atmaya devam ediyoruz. Her konu ve her durum hakkında yapılabilen felsefenin özünde ana disiplinleri nelerdir? İşte tam olarak bu soruya cevap veriyoruz. Peki neden? İlerleyen zamanlarda devam edecek olan içeriklerimizin karmaşaya sebep olmaması için.
Bilgi Felsefesi
Felsefenin ele aldığı konuların başında bilgi geliyor diyebiliriz. Bu konuyla bilim de ilgilenmektedir. Bilimin araştırmaları ile felsefenin araştırmaları arasındaki en büyük fark; felsefe bilginin ne olduğunu araştırır. Felsefe ayrıca bilginin kazanıldığında ne olduğuyla, kazanıldığı şeye uygun olup olmamasıyla ve bu uygunluğun ölçüsünün nasıl olduğuyla ilgilenilen felsefe disiplinidir.
Bilim Felsefesi
‘’Bilim nedir?’’ ‘’Bilimsel düşünce yapısı nasıldır?’’ ‘’Bilimsel yöntemlerin kullanışlılığı nasıl olur?’’ ‘’Bilimsel sonuçların özellikleri nelerdir?’’ Bilimin değeri nedir ve nasıl anlaşılır? Bu ve benzeri soruların tamamına yanıt aramaya çalışan felsefe disiplinidir.
Varlık Felsefesi
Felsefenin varlıkla haşır neşir olan disiplindir. Somut varlıkları ele aldığı gibi sayılar, kavramlar, fikirler, ilişkiler gibi soyut varlıkları da ele alan varlık felsefesi, ilk önce ‘’varlık var mı yok mu?’’ sorusuyla ilgilenmektedir. Eğer bir varlığın varlığını kabul ederse de onun ne olduğunu düşünce yoluyla açıklamaya çalışan felsefe disiplinidir.
Metafizik
Sanılanın aksine cinler, periler değil varlık, Tanrı, ruha ne olduğu, kader, kısmet gibi konularla ilgilenen felsefe disiplinidir. Bu sözcük günümüze kadar birçok farklı anlamda kullanıldı. Günümüzde çözülmesi mümkün olmayan, sonuna kadar çözülemediğinden dolayı her seferinde en baştan ele alınabilecek durumda olan sorular ve sorunlar ile ilgilenen bir disiplin haline dönüştü.
Sanat Felsefesi
‘’Sanat nedir?’’ ‘’Sanatsal yaratıcılık nedir?’’ ‘’Beğenilerin ve beğenilmenin özünde ne vardır?’’ gibi sorulara cevap bulmaya çalışan felsefe disiplindir. Ele aldığı en genel konular; sanatın, sanatçının, eserinin, eserin estetiğinin, sanatta güzelin ve doğrunun ne olduğundan başlayıp sanatla ilgili temel kavramlardan tutun da sanatın aslında ne olduğuna kadar bütün konuyu komple kapsayan bir felsefe disiplindir.
Dil Felsefesi
‘’Dille felsefe ilişkisini nasıldır?’’ ‘’Dilin özünü aslında nedir?’’ ‘’Dil nasıl anlam kazandı?’’ ‘’Dilin aslında kökeni nedir?’’ ‘’Dilin yapısı nasıldır?’’ ve çok daha fazla soruyu içinde barındıran felsefe disiplinidir. Dilin ve dil kullanımının gerçekliği ve ruh ile olan bağlantısını araştırırken, günümüzde bu disiplin üzerine çalışan düşünürler yapay diller oluşturmaya çalışmaktadırlar.
Ahlak Felsefesi
İnsanların yaptığı her şeyi problem olarak kabul eden ve bu problemleri neden, nasıl, niçin ne sebeple gibi sorularla açıklamaya çalışan felsefe disiplinidir. Olan şeylerin aslında nasıl olduğuyla değil de nasıl olması gerektiğiyle ilgilenir.
Felsefenin Antropolojisi
‘’İnsanın yapısı nedir?’’ ‘’İnsanın nedir?’’ ‘’İnsanın yaşadığımız evrendeki yeri nedir?’’ ‘’İnsanın başka varlıklarla olan bağı nasıldır?’’ bu ve benzeri sorularla ilgilenen felsefe disiplinidir?
Siyaset Felsefesi
Bir devletin ya da var olan tüm devletlerin aslında nasıl olmaları gerektiğini anlatan, sorumluluklarının ve yükümlülüklerinin neler olduğunu anlatmaya çalışan, ilkelerinin neler olması gerektiğini açıklayan felsefe disiplinidir.
Din Felsefesi
‘’İnanma nedir?’’ ‘’Neden inanırız?’’ ‘’Neden inanmak insanların bir ihtiyacıdır?’’ gibi soruların cevaplarını arayan, dinin aslında ne olduğu ve Tanrı ile nasıl bir bağlantının var olduğuyla ilgilenmeyen felsefe disiplinidir.
Yorumlar
estetik bizim işimiz
Hazırsak felsefe yapabilir miyiz?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız