Felsefe yapılacak tabii ki sayısız alan var. Bunlara gördüğümüz şeylerden görmediğimiz şeylere kadar her şey dahil. ‘’Peki arkadaş yok mu bu felsefenin ciddi manada ele aldığı birkaç konu?’’ sorusuna cevap vermek için buradayız. Hazırsak cevabı veriyorum: ‘’Var!’’ ama ‘’Nasıl var?’’ tamam tamam felsefe yapmıyorum. Felsefenin ciddi manada üstünde durduğu beş konu ile düşünce yolculuğumuz başlasın.
Etik – Ahlak:
Ahlak felsefesi doğrunun ve yanlışın nasıl algılandığını ahlaki farklılıklara bakarak inceler. Yunanca ‘’ethos’’ yani kişilik kelimesinden gelen etik: Bireyler ve toplumlar arası farklardan yola çıkarak doğru ve yanlışın kişiden kişiye nasıl değiştiğini, ahlakın ölçütünün ne olduğunun, davranış ve düşünce modellerinin haklı mı haksız mı olduğu yönünde fikirler yürütür. En önemli soruları ise:
- İnsan nasıl davranmalıdır?
- Ahlak nedir?
Estetik:
Güzellik algısı veya sanat felsefesi zevk, sanat, güzellik gibi kavramları sorgular. Bilimsel duyuların felsefesidir. Dışarıdan algıladığımız sözlerin yorumlanması, bu algımıza karşılık gelen duyguların, duyguların ve düşüncelerin değerlendirilmesinin söz konusu olduğu konudur. En önemli soruları ise:
- Güzellik nedir?
- Güzeli nasıl algılarız?
Epistemoloji:
Araştırma yöntemi olarak sitemizde bulunan epistemoloji, bilgi uzmanlığı veya bilgi felsefesi olmadı bilginin sınırları o da olmadı bilginin doğası ile ilgilenir. En basit şekilde ‘’bilgi teorisi’’ olarak adlandırabileceğimiz epistemolojinin en yaygın soruları ise:
- Neyi bilir neyi bilmeyiz?
- Bilmek nasıl oluyor?
- Bilginin türleri nelerdir?
- Bilginin sıfatları nelerdir?
- Bilgi nedir?
Mantık:
Kendisi lise yıllarımızda gördüğümüz ve çoğumuzun sevmediği bir ders bile olsa felsefe size mantığı sevdirecektir emin olun. Geçerli kabul edilen akıl yürütme yollarını betimleyen disiplin olarak tanımlayabiliriz mantığı. En basit haliyle: Yaşanılan olay veya olayların arasında bağlantı kurup, düşüncelerin birbiriyle nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu sorgulamaktır. En yaygın soruları ise:
- Doğru düşünme nedir?
- Düşünceler arasında nasıl bir bağlantı vardır?
- Neden varız?
- Yok oluyor muyuz?
Metafizik:
O kadar kullandık bu kelimeyi açıklamak bugüne denk geldi hadi bakalım. Metafizik; varlık ötesi, var olmak ve maddenin doğasının ne olduğu ile ilgilenir. Var olmanın aslında ne olduğunu ve neye göre var olmak olduğunu sorgular en basit haliyle. Daha da basitleştirirsek ‘’Ben aslında yokum.’’ cümlesindeki ‘’Ben varsa nasıl yokum?’’ sorusuna cevap aramaktadır. En yaygın soruları ise:
- Neden varız?
- Var olmak neye benziyor?
- Var olan nedir?
- Var mıyız?
Yorumlar
estetik en sevdiğim
Metafizikte sorulan sorular insanın kafasında daha fazla soru işareti oluşmasına neden oluyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız