Kasım 23, 2024

Mensiyüs

Çin’de Mengzi olarak bilinen Mesiyüs, Savaşan Devletler Dönemi olarak adlandırılan büyük bir siyasal kargaşanın olduğu zamanda yani MÖ 371 – 289 yılları arasında yaşamıştır. Kendisi önemli Konfüçyüsçü filozof ve liderlerden bir tanesidir. Konfüçyüs’e çok benzerdir bir şekilde Mensiyüs’da çok küçük yaşta babasını kaybetti ve annesiyle beraber büyük bir yoksulluk içinde büyüdü.

Mensiyüs

Hakkındaki efsaneye göre; annesiyle beraber babasının mezarına çok yakın bir yerde yaşamaya başladılar. Küçük Mensiyüs hayatının daha başında cenazelerde ağıt yakan ücret karşılığı yas tutan kişileri taklit etmeye başladı. Daha sonrasında annesiyle beraber pazara çok yakın bir yere taşındılar. Bu seferde Mengzi pazarda mallarına satmak için bağıran satıcıların bağırışlarını taklit ederek etrafta dolanır oldu.

Mensiyüs

Sonunda annesiyle beraber Mensiyüs okula çok yakın bir yere daha taşında ve bu sefer Mensiyüs yani taklitçi Mengzi okumaya başladı. Annesini Mensiyüs’ün bu halini gördükten sonra taşındıkları alanın ikisi içinde iyi olduğuna karar kıldı. Bu biraz efsane olsa da Mensiyüs’ün şu düşüncesel kavramını dramatize etti:

 

‘’Çevre, karakterin oluşumunda başat önem taşır.’’

Mensiyüs

Mensiyus’a göre iyilik insan doğasında doğuştan bulunan bir özellikti. Bu fikrini kuyuya düşün bir çocuğu gören kişinin doğal bir yatkınlıkla korku ve üzüntüye kapılmasıyla açıklar. Eğer bu duygulara kapılmıyorsa bunun insanlık dışı olduğunu iddia eden Mengzi, insanların neden kötü davrandığına anlam aramak için geçirir ömrünü.

Mensiyüs

Ömrünü geçirdiği bu düşünceye ‘’Ox Dağı’’ örneği ile açıklama yapar:

Ox dağı adında bir zamanlar yemyeşil bir dağ varmış. Ancak ağaçlar kesilmiş ve tüm besi hayvanları burada otlatılmıştır. Bu sayede bütün filizler köklerinden sökülmüştür. Dağ doğal olarak ıssız bir yer olarak görünmektedir. Ama çevre faktörleri sıfıra indirildiğinde dağ zamanla eski güzel ormanlık haline geri dönecektir ve filizler tekrar büyüyecektir. Mengzi bu görüşünü şöyle açıklamaktadır:

 

‘’Hepimiz erdemin filizlerine sahibiz. Jen (iyiliksever), li (iç huzur), yi (doğruluk), zhi (bilgelik) hepimizde var ama ne yazık ki yoksulluk veya çevresel kötü faktörler bizim bu özelliklerimizi zayıflatır.’’

Mensiyüs

Tıpkı Konfüçyüs gibi hayatının büyük bir kısmını gezgin bir danışman olarak geçiren Mensiyüs, prenslere ve hükümdarlara tavsiyeler vererek geçirdi ömrünün uzunca yıllarını. Verdiği tavsiyeler ise:

  • İnsani bir hükümet
  • Doğal kaynakların iyi kullanılması
  • Hafif vergilendirilme
  • Dezavantajlı kişilerin (sakat) korunması
  • Refah sistem kurumunun kurulması

olmuştur.

Mensiyüs

Peki Mensiyüs’ün öne sunduğu bu fikrine siz neler dersiniz. Hadi hep beraber yorumlarda buluşalım.

 

‘’Çevresel faktörler yalnızca doğuştan gelen iyiliğimizi tüketmekle kalmaz. Aynı zamanda bir kez daha tükendiğinde bir daha yeniden filizlenmesine de engel olur.’’

Yorumlar

  • Vay be bilmiyordum, öğrenmiş oldum. Teşekkürler, eline sağlık probiyotik!

  • Hiç böyle düşünmemiştim

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

İbreti Alem

İbreti Alem

Engizisyon Cezaları

Engizisyon Cezaları

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun