Üzüldüğümüz ya da çok güldüğümüzde, bazen de gözümüze toz gibi yabancı bir madde kaçtığında, sonuç her zaman aynıdır: Gözümüzün kenarından saydam bir sıvı fışkırır ve yanaklar boyunca tuzlu bir çizgi halinde aşağıya doğru iner. Bunlar gözyaşlarıdır. Gözyaşı bezlerinin salgıladığı bu saydam sıvı, konjonktiv denen gözbebeklerinin içindeki mukoza zarını yıkadıktan sonra "boşaltıcı kanallar" aracılığıyla gözün dışına çıkar.
Gözyaşlarının görevi insanın heyecanlarını somutlaştırmasıyla sınırlı değildir. Her göz kırpışmasında, göz bu gözyaşı bezlerinin ürettiği sıvıyla iyice yıkanıp temizlenir ve böylece kuruması önlenir. Ayrıca gözyaşı, göze giren toz parçacıklarının atılmasına da yardımcı olur. Bir heyecan ya da dış etki sonucu dışarıya atılmayan gözyaşları burun deliklerine akar ve daha sonra da yutulur.
Gözyaşı sadece gözü nemli tutmaya ve onu parçacıklardan korumaya yaramaz, aynı zaman da dezenfekte de eder. Gözyaşı glikoz ve sodyum klorür dışında, bazı bakteriyel likitler ve enzimler içerir ve bunlar göze giren mikropları öldürürler.
Yorumlar
Göz yaşları aslında son derece önemliymiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız