Metla’daki Fin Orman Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Eeva Karjalainen birçok insanın doğal ortamlarda rahatladığını ve kendini daha iyi hissettiğini ancak çoğu insanın doğanın iyileştirici etkilerinin bilimsel temelleri olduğundan haberi olmadığını söylüyor.
- Ormanlar ve diğer doğal yeşil alanlar stresi azaltabilir, moral düzeltici olabilir, kızgınlığı ve saldırganlığı azaltabilir ve genel olarak mutluluğu artırabilir.
- Ormanlık alanlara gitmek ayrıca kanser hücrelerini yok eden doğal öldürücü hücrelerin sayısını ve etkinliğini artırarak bağışıklık sistemimizi de geliştirebilir.
- Birçok çalışma, stresli ve konsantrasyon gerektiren durumlardan sonra insanların şehir ortamına göre doğal ortamlarda çok daha çabuk toparlandığını gösteriyor.
- Tansiyon, kalp ritmi, kas gerginliği ve stres hormonlarının seviyesi doğal ortamlarda daha hızlı bir düşüş gösteriyor.
- Yeşil ortamlarda depresyon, kızgınlık ve saldırganlık azalıyor. Böyle ortamlarda oynayan çocuklardaki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerinde azalma görülüyor.
Zihinsel ve duygusal iyileşme bir yana, en yaygın olarak reçete edilen ilaçların yarıdan fazlası doğadan elde edilen maddeler içeriyor. Örneğin yumurtalık ve göğüs kanserine karşı kullanılan Taxol porsuk ağacından, diş çürüklerini engelleyebilen Xylitol ağaç kabuğundan elde ediliyor.
Seul’de 23–28 Ağustos 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan IUFRO (Uluslararası Orman Araştırma Kurumları Birliği) 23. Dünya Ormancılık Kongresi’nde ormanların sağlığa faydalarıyla ilgili bir oturum düzenleyecek olan Dr. Karjalainen “Şehirlerdeki yeşil alanları ve ağaçları korumak insanların stresten arınmasına, sağlıklı kalmasına ve hastalıkların iyileşmesine katkı sağlamak açısından çok önemli. Ayrıca bunun insanların çalışma kapasitesini artırmak ve sağlık masraflarını azaltmak gibi maddi getirileri de var.” diyor.
Yorumlar
Çok yakınımda bol ağaçlı güzel bir park var. Şanslı azınlık içindeyim.
Orman huzur demektir
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız