Ocak 11, 2025

Renk Körlüğü

Kuvvetli renk körü olan pek çok kişi aslında renkleri görebiliyor. Sadece bazı renkleri birbirinden ayırt etmekte zorluk çekiyor. Gözün retina tabakasında sinir hücreleri, ışık almaçları ve bu almaçlarda siyah ve beyazı algılayan çubuk şeklinde hücreler ve diğer renkleri algılayan koni şeklinde hücreler bulunuyor.

Renk Körlüğü

Koni hücrelerde bulunan ve renkli görmeyi sağlayan kırmızı, yeşil ve mavi pigmentlerden biri ya da ikisi olmadığında ya da olması gerekenden az olduğunda renk körlüğü ortaya çıkıyor. Renk körlüğü doğuştan olabileceği gibi geçirilen hastalıklar sonucunda sonradan da oluşabiliyor. Ama asıl genetik nedenlerle ortaya çıkıyor.

Renk Körlüğü

Göz hastalıkları, bazı tedaviler ve yaşlanma gibi nedenlerle de gelişebilen renk körlüğünde ise mavi ve sarı renklerin algılanmasında sorun yaşanıyor. Bu durum kadınlarda %1 oranında görülürken erkeklerde %8 oranında görülüyor. En sık rastlanan renk körlüğünde genellikle kırmızı ve yeşil tonlar ayırt edilemiyor.

Renk Körlüğü

Gözlüklerde kullanılan özel filtreler ya da kontak lenslerin kullanımı renk körlüğü sorunu yaşayan kişilere yardımcı olsa da renk körlüğü genellikle tedavi edilemiyor.

Yorumlar

  • Bilgiler için çok teşekkürler. Renk körlüğü testi için bir link öneriyorum.\r\nhttps://www.tr.colorlitelens.com/renk-korluguinceleme-testi.html\r\nBu arada renk körlüğü düzeltici gözlükler de varmış. Yeni öğrendim.

  • Sonradan olabildiğini bilmiyordum, teşekkürler

  • İlginç bir rahatsızlık

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Osmanlı Zamanındaki Kuyruklu Yıldız Rivayetleri
Yıldızların Doğduğu Yer

Yıldızların Doğduğu Yer

1577 Yılındaki Kuyruklu Yıldız ve Avrupa
Osmanlı Zamanı Rasathaneler ve Müneccim Başı

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Nefretsiz Korku

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun