Eylül 16, 2024

İnsanın Kendisiyle Mücadelesi

İnsanlar genelde doğdukları andan itibaren, belli bir yaşa gelene kadar kendilerine belli bir karakter, belli arzular, istekler, kendilerine pek çok özellik edinirler. Bu özelliklerin bazıları onlar için yararlı iken bazıları da onlar için zararlıdır. Burada kritik olan konu ise, insanın kendisi için zararlı olan özelliklerden hangilerini değiştirip hangilerini değiştiremeyeceğidir veya buna istekli olup olmamasıdır. Genelde pek çok insan, konu kendisiyle mücadele etmek veya kendisini değiştirmek olduğunda bunu yapmaya çok da istekli değildir.

İnsanın Kendisiyle Mücadelesi

Çünkü insanın kendini değiştirmesi ve kendisiyle mücadele etmesi başka bir insanla mücadele etmesinden çok daha zor bir olaydır. Düşünsenize, kendinizle mücadele ediyorsunuz. Yani, bir şeye sinirleniyorsanız, o şeye sinirlenmemeye çalışıyorsunuz. Veya bir şeylerden keyif alıp eğleniyorsanız, kendinizi frenleyip, o şeylerden keyif alıp eğlenmemeye çalışıyorsunuz. Veya bir şeyleri sevmiyor musunuz? Örneğin bir şeylere çalışmak konusunda.

İnsanın Kendisiyle Mücadelesi

Ama kendinizi geliştirecek bir şey. Gidip o eğlenmediğiniz, sevmediğiniz şeyi kendinize zorla yaptırmaya çalışıyorsunuz. İşte insanın kendisiyle savaşı veya kendisiyle mücadelesi bu ve bunun gibi şeylerden oluşur. Ve insanın sevdiği ve eğlendiği şeylerden vazgeçip, o hayatı değiştirip de sevmediği, eğlenmediği konulara yönelmesi, bir insan açısından son derece zordur. İrade ister, sabır ister, zaman ister, ister de ister. Bu yüzden pek çok insan aslında kendisini değiştirmek bile istemez. Bir insan kendisiyle böyle bir mücadeleye girmek istemez. En zoru insanın kendisiyle yaptığı mücadeledir. Bir insan için en zoru muhtemelen budur. 

Yorumlar

  • bence de katılıyorum

  • İnsanın en zor mücadelesi bu olsa gerek

  • En zor mücadelelerden biri olabilir

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Doğayı Anlamak

Doğayı Anlamak

Öngörülemezliğin Tanımı

Öngörülemezliğin Tanımı

Herkes Kendinden Olanı İster

Herkes Kendinden Olanı İster

Dikkatin Çabuk Dağılması

Dikkatin Çabuk Dağılması

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Doğayı Anlamak

probiyotik

Kiralık Diş

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun