Araştırmacılar oyun verilerini oyuncuların kaçıncı çocuk olduklarına göre grupladıklarında, ilk çocuk olan A oyuncularının son çocuk olan A’lardan daha güvensiz oldukları, B oyuncusuna %25 daha az para gönderdikleri görüldü. İlk çocuk olan B oyuncularının karşılıklılığa verdikleri önem de daha düşüktü, geri gönderdikleri para %22–29 daha azdı.
Animal Behaviour’ın Aralık 2009 sayısında yayımlanan araştırmaya göre doğum sıralaması, yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, dini inanç ve iş birliği davranışını etkileyebilecek başka olası değişkenlerden daha güçlü bir etmendi.
Araştırmacılar aile içi sosyal işleyişin bir açıklama olabileceğini söylüyor. Yeni kardeşler doğduğunda ebeveynlerin ilgisini üstlerine çekiyor, buna karşılık ilk doğanlar kendilerini rekabet etmek zorunda hissediyorlar ve iş birliği yapmak istemiyorlar. Kardeşsiz çocukların davranışı da bu açıklamaya uygun düşüyor: Onlar da ortanca ya da son çocuk gibi davranıyorlar.
Courtiol’e göre bu, iş birliği davranışını etkileyen şeyin ilk çocuk olmak olmadığını, bir kardeş geldiğinde çocuğun davranışının değiştiğini düşündürüyor. Ancak Courtiol, incelenen diğer etmenlerden daha büyük bir etkiye sahip olsa da doğum sırasının deneklerin oyun davranışlarındaki çeşitliliğin sadece %10’unu açıkladığına dikkat çekiyor.
Yorumlar
İlginç bir araştırma
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız