Komplo teorilerini artık her yerde duyabiliyoruz. Komple teorisi: Birine, bir kuruluşa ve benzeri şeylere komplo hazırladığı konusunda varsayımsal düşünceler demektir. Peki bunca gerçek varken neden komplo teorilerine inanıyoruz?
İlk olarak hayatınızın kontrolünün sizin elinizde olduğunu hissetmiyorsanız, stres veya sıkıntı durumlarında, komplolara inanmaya çok daha yatkın hale geliyorsunuz. Bu durum stres ile komplo teorilerinin güvenilirliği arasında bağlantı kuran son araştırmalar da bu durumu kanıtlamıştır.
Kontrolü kaybetmeyi ve bilmemeyi kabul edemiyorsunuzdur ve bu yüzden her türlü açıklamayı icat ediyorsunuzdur. Sonra bir de bu sizin ya da başkalarının ortaya attığı açıklamaya inanıyorsunuzdur.
Komplo teorilerine inanmaya yol açabilecek bir başka psikolojik faktör ise ‘’kolektif narsizim’’ daha basit anlatımla bir grubun kendi önemini abartma ihtiyacı ve inancıdır. Kolektif narsistler hayali düşmanlar arar ve onları suçlamak için komplo teorilerini kabul etmeye ve kabul ettirmeye meyillidir.
Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda insanların inandıkları siyasi liderlerin, kanaat önderlerinin veya lider olarak belirledikleri kişilerin onlara söyledikleriyle uyumlu olarak komplo teorilerine inanıldığını ortaya çıkartmışlardır.
Tabii ki sohbet ederken yaptığımız komplo teorileri hayal gücümüzle eğlenceli olabilir. Ama bu teorileri hayatınızı yönetiyorsa bu psikolojik sorunların işareti olabilir. Aman dikkat.
Yorumlar
İnsanların komplo teorilerine neden inandıklarını hep merak etmişimdir teşekkürler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız