Ekim 05, 2024

Ayvazovski (II)

Ayvazovski’nin İstanbul’a gelişi ve huzura çıkışı 1890 yılının Mayıs’ında oldu. Bu de­fa Abdülhamid'in huzuruna kabul edilerek padişaha iki tablosunu hedi­ye etti. Tablolar padişah tarafından çok beğenildi. Bazı kaynaklar, ressamın İstan­bul'a dört defa değil de yedi-sekiz de­fa geldiğini yazarlarsa da bu yanılgı, onun İstanbul'da açtığı, ancak kendi­sinin bulunmadığı sergileri yüzünden olmalıdır.

Ayvazovski (II)

 Ayvazovski'nin tabloları İstanbul'da 1881, 1882, 1886 ve 1888'de olmak üzere dört kez sergi­lenmiş, Beyoğlu'ndaki Rus Sefareti’nde düzenlenen son resim sergisinin kazancı ressamın isteği üzerine hayır kurumlarına verilmişti. Ayvazovski, ölümünden 8 yıl önce yaşlı bir ressam olarak hayatının en uzak mesafeli gezisine çıkmış; New York ve Washington'a giderek Yeni Dünya ile tanışma imkânı bulmuştu. 

Ayvazovski (II)

Tablolarının büyük kısmı Mos­kova, Leningrad, Erivan devlet mü­zelerinde ve Odessa Resim Galeri­sindedir. Türkiye'de de Dolmabahçe Sarayı, Deniz Müzesi, Askeri Müze, Fener Patrikhanesi koleksiyonlarında tabloları vardır.

Ayvazovski (II)

Yaşamı boyunca, doğduğu kasaba olan Feodosia'nın gelişmesi için çaba gösteren, burada bir resim galerisi de kuran Ayvazovski, yine bu kasabada 1900 yılında tuvali başında öldü.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun