Atatürk’ün güzel sanatlara ilgisi herkes tarafından bilinir; ama 'Yedinci Sanat' olan sinemayla ilişkisi ve sinemaya merakı pek bilinen bir yanı değildir. Cumhuriyet'in ilanından sekiz ay önce, 17 Şubat ile 4 Mart 1923 tarihleri arasında yapılan İzmir İktisat Kortgresi'nde, Anadolu halkının, özellikle tarım alanında bilgilendirilmesi için, sinemadan faydalanılması fikrinin ortaya atılışı, bunun bir işaretidir.
Kongre'nin 'Ziraat ve Maarif Meselesi' başlıklı bölümünün 9. Madde'sinde, "Ahlaka aykırı olanları yasaklamak koşuluyla, ziraat, sanayi, coğrafya, iktisat ve sağlıkla ilgili sinema filmleri göstererek köylülere yararlı bilgilerin verilmesi" kararı yer alır. Atatürk'ün ilk kez, nerede ve ne zaman bir film izlediği bilinmiyor. Ancak o dönemlerin yakın tanığı olan kişilerin anılarında ve dönemin gazetelerinde yer alan haberlerde, çeşitli vesilelerle İstanbul ve İzmir'e yaptığı ziyaretler sırasında, Atatürk'ün sık sık sinemaya gittiğinden bahsediliyor.
Mustafa Kemal Paşa 1923'te, İzmir İktisat Kongresi'nin toplanmasından kısa bir süre önce Göztepe semtinde, Uşakizadelerin köşkünde misafirdir. Köşke davet ettiği Cemil Filmer, bahçeye kurduğu seyyar bir perdede, Mustafa Kemal ve eşi Latife Hanim'a, Ordu Film Merkezi'nin filme aldığı cephe teftişlerini görüntüler: Bu filmde, Halide Edib Hanım ile Paşa yer almaktadır.
Cemil Filmer bu gösterimin ardından, Mustafa Kemal Paşa'yı sahibi bulunduğu ve İzmir'in İki çeşmelik semtinde bulunan 'Ankara Sineması'na davet eder. Daveti kabul eden Mustafa Kemal, bu sinemada Charles Chaplin'in 'Şarlo İdam Mahkûmu' adlı filmini izler. Chaplin'i büyük bir keyifle izleyen Paşa, film sona erdikten sonra, yanındaki Cemil Filmer'e dönerek, “Cemil, hayatımda bu kadar güldüğümü hatırlamıyorum. Şunu bir daha seyretsek olmaz mı?" der. Bunun üzerine Cemil Filmer filmi ikinci kez gösterir, Paşa da Chaplin'i aynı hazla ikinci bir kez izler.
Yorumlar
Sanat çok önemli
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız