Birinci Dünya Savaşı'nın askerler üzerindeki psikolojik yıkımını, yedi genç karakterin bakışından anlatan film, Avrupa'da militarizm ve faşizmin yükselmeye haşladığı 1930'da gösterime girer. Filmin söylemi ile Almanya'daki Nazi iktidarının militarist söyleminin çatışması, yapıtın Almanya'da yasaklanmasına neden olur. Savaşın anlamsızlığını çarpıcı bir dille izleyiciye ulaştıran ve milliyetçiliği yeren film, Almanya'da ancak II. Dünya Savaşı ertesinde vizyona girebilir.
Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Reisicumhuru 'Gazi Hazretleri' filmi dikkatle izler. Sonra da yanında oturan İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'ya 'filmi fevkalâde beğendiğini' söyler: Savaşın getirdiği felâketler en iyi şekilde anlatılmıştır... Ama Mustafa Kemal, savaştan yeni çıkmış Türk halkına bu filmin gösterilmesinin, o gün için, sakıncalı olabileceğini de ekler sözlerine... Vakit henüz erkendir... Fakat Mustafa Kemal, bu düşüncesini kendine saklar ve filmin yasaklanmasına dair bir talimat vermek istemez.
O günlerin Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberlere göre, 'Gazi Hazretleri' bu kararı, Universal Pictures'ın Türkiye Temsilcisi olan Kemal Film yetkililerine bırakır. Yine Cumhuriyet gazetesinin 1930 Aralık ayı sonlarında bildirdiğine göre, Kemal Film, 'Garp Cephesinde Yeni Birşey Yok' filminin gösterimini ertelemez. Cumhurbaşkanı için yapılan özel gösterimin ardından, film, İstanbul sinemalarında vizyona girer.
Yorumlar
Almanya çok geç kalmış
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız