Temmuz 06, 2024

İHAP HULUSİ GÖREY

Türkiye'nin ilk grafik sanatçısı İhap Hulusi ile 80'li yılların grafik tasarımcısı, reklamcı ve kolleksiyoneri Ender Merter'in ilginç kesişme noktaları belki de üstadın adına ileride bir müze oluşmasının habercisi olabilir. Cumhuriyet'in 10'uncu yılında, sanatımıza yaptığı katkıları nedeniyle, Atatürk tarafından bir kol saati ile ödüllendirilen İhap Hulusi, çizme yeteneğini yitirdiğinden dolayı, yaşamının son yıllarını sefalet içinde geçirmiştir. Acıdır, ama gerçektir; 45 yıl boyunca piyango biletlerini resimlediği Tayyare Piyangosu İdaresi de, 35 yıl boyunca sigara paketlerini, içki şişelerinin etiketlerini resimlediği, afişlerini çizdiği TEKEL İdaresi de İhap Hulusi'yi kadrosunda göstermediğinden emekli olamamış, sosyal güvenlik haklarından yararlanamamıştı! Yokluk günlerinde de kendisini yalnız bırakmayan dostlarının ısrarıyla devrin cumhurbaşkanına durumunu anlatan bir mektup yazmışsa da postaya vermemiştir. Uzun bir zaman sonra gerçeği öğrenen yakın dostu Şahap Balcıoğlu mektubu zorla alıp adresine ulaştırmıştır. Ne yazık ki, bağlanan ufacık maaşı almaya üstadın ömrü yetmemiştir! 88 yaşında hayata veda ederken parası pulu olmayan ve kimseden de yardım görmeyen İhap Hulusi, şüphesiz yıllar önce sadece birkaç saat gördüğü Ender Merter'in bu kadar vefalı çıkacağını bilemezdi.

İHAP HULUSİ GÖREY

Ender Merter, henüz Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi olduğu yıllarda, 1982'de İhap Hulusi'nin Kınalı Ada’daki evine gitmiş ve kendisiyle tanışmıştı. İşin doğrusu, bunu nedenini bilmeden yapmıştı. Sadece Akademi'de ismini sıkça duyduğu bu ustayı görmek istemişti. O günü izleyen 11 yıl boyunca Merter, İhap Hulusi'yi hiç düşünmedi. Ta ki 1993 yılında Çukurcuma'daki bir sahafın, kendisine İhap Hulusi'nin bütün çalışmalarının, şahsi eşyalarının kendisinde bulunduğunu, bunları ayrı ayrı kişilere vermek istemediğini, Ender Bey'e de hepsini alıp alamayacağını soruncaya kadar. Sonunda, İhap Hulusi'den geriye kalan her şeyi, saatinden şapkasına, divitlerinden eskizlerine tüm şahsi eşyalarını, kısacası tüm mirasını satın almayı kabul etti. O günden sonra İhap Hulusi onun tutkusu haline geldi. İlk iş olarak Feriköy'deki harap mezarını bulup yeniden yaptırdı, daha sonra İhap Hulusi'nin 100. yılı anısına bazı reklam çalışmaları başlattı. Örneğin zamanında TEKEL'in afişlerini yapan İhap Hulusi'nin adını taşıyan özel bir sigara çıkartıldı. Reklamcılar Derneği adına sertifika hazırladı, 'Müsellesten Üçgene' isimli bir kitap hazırlandı, imzasını ve adını taşıyan bardaklar, tişörtler yapıldı.

İHAP HULUSİ GÖREY

Şu an İhap Hulusi'nin tüm çizimleri, eskizleri, Atatürk'ün kendisine hediye etmiş olduğu saati, (ki bu saati Ender Merter uzunca bir süre kullanmış) çizim yaptığı divitleri, fötr şapkaları, paltosu, elbiseleri, gözlüğü Ender Merter'de bulunuyor. Ancak Ender Merter, koleksiyonun kendisinde yeteri kadar iyi değerlendirilemediğini söylüyor. Onun isteği, halkın da bu eserleri görebilmesini sağlamak. Bu yüzden bir müze kurmak ya da varolan bir müzeye eserleri vermek gibi düşünceleri var. Anlayacağınız üstad onun peşini bırakmıyor, fakat onun da İhap Hulusi'nin peşini bıraktığı söylenemez. Ülkemizin ilk afiş sanatçılarından İhap Hulusi Görey'in 110.uncu doğum yılı nedeni ile; sanatçının arşivinin çogunluğuna sahip grafik tasarımcı ve reklamcı arkadaşımız Ender Merter'den görüşlerini aldık. İhap Hulusi'nin ölüm tarihi 27 Mart 1986 olduğu için bu ay grafik dosyamızda onu saygı ve rahmetle anıyoruz.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

Sibernetiğin babası: Diyarbakırlı Cezeri
Doğunun Altın Zamanları

Doğunun Altın Zamanları

Şark Diyarındaki Gezgin Bilim

Şark Diyarındaki Gezgin Bilim

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Boşluklar

probiyotik

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

bubble30
Nielawore

A JOURNEY TO THE CENTRE OF OUR GALAXY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun