Ekim 05, 2024

İvan Ayvazovski (IV)

Ayvazovski, Sultan Abdülaziz ile doğrudan bir arkadaşlık ilişki­sine girmişti. Sanatçı ile sultanın bazı resim kompozisyonlarını birlikte tasarladıkları sonradan belgelenmiştir. Abdülaziz'den sonra tahta geçen Abdülhamid'in Ebüzziya Tevfik'e sarayın resim koleksiyonunu gösterirken:

İvan Ayvazovski (IV)

"Bun­lar Ayvazovski'nindir. Ammim (Abdülaziz) yaptırmışlar idi. Şunu bizzat çizdiği bir resim üzerine yaptırmışlar. Serkis Bey (Balyan) bunun emsali yoktur diyor. Haki­katen şu 'Sis' adeta elle tutulacak gibi hissolunuyor. Ne mahir res­sam, tanır mısınız?"

dediği bilin­mektedir. Bugün Dolmabahçe Koleksiyonu içinde bulunan sisli bir denizde yelkenlilerin betim­lendiği resmin, anılan tablo oldu­ğu tahmin edilmektedir.

İvan Ayvazovski (IV)

Abdülhamid'in saltanat yılları­nın sonlarına doğru Ayvazovs­ki'nin yine İstanbul'a geldiği anla­şılıyor. 1890 tarihli gazeteler, sa­natçının eşiyle birlikte geldiğini, iki, haftalık ziyareti sırasında Er­meni Patriği'ni ziyaret ederek bir tablo armağan ettiğini, bir başka gün Yıldız'da Cuma Selamlığını izlediğini, ardından huzura davet edildiğini yazmışlardı.

İvan Ayvazovski (IV)

Sanatçının bu tarihten sonra tekrar ülkemize gelip gelmediği net olarak bilinmiyor. Ancak, Kü­çüksu Kasrı'ndaki 1891 tarihli "Gün Batarken İstanbul" tablosu, Askeri Müze'deki 1893 tarihli "Karadeniz'de Bir Gemi", özel bir koleksiyonda bulunan 1889 tarihli "Buharlı Gemi ve Sandal", Cum­hurbaşkanlığı Köşkü'ndeki 1899 tarihli "Fırtınalı Denizde Batan Gemi" adlı eserleri, onun ölüm tarihi olan 1900 yılına kadar Tür­kiye ile sanat alışverişinde oldu­ğunu kanıtlıyor. 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun