Aralık 23, 2024

İvan Ayvazovski (V)

Osmanlılar, fetihten hemen sonra, "şer'en memnu" oldu­ğu halde, Bellini'ye resmini yap­tıran Fatih'ten beri batılı ressam­lara kapılarını açık tuttular. An­cak bizde resim sanatında ger­çek anlamda batıya yöneliş, gü­nümüzde adı İTÜ olan Mühendis Mektebi'nde desen derslerinin yer aldığı 1793 yılında başlar. 1834 yılında kurulan Harbiye Mektebi'nde de desen dersleri veriliyordu ve iki Müslüman öğ­retmen (İbrahim ve Tevfik Efen­diler) resim öğrenimi görmek üzere devlet tarafından Avru­pa'ya gönderilmişti. II. Mah­mud'tan sonra gelen Ab­dülmecid de resme açık bir sul­tandı ve Üsteğmen Hüsnü Yu­suf'u resim öğrenimi görmesi için Avrupa'ya yollamıştı.

İvan Ayvazovski (V)

II. Mahmud'la başlayan, A­bdülmecid devrinde ise Tanzi­mat Fermanı ile desteklenen ba­tıyı yakalama gayretleri sırasın­da, Avrupa saray çevreleri ve soyluların yaşantısı büyük ölçü­de taklit edilmeye başladı. Bu­nun sonucu olarak da batılı sa­natçılar, Osmanlı devleti hesabı­na çalışır duruma geldi. Özellik­le Abdülmecid devrinde yabancı sanatçılar altın dönemlerini ya­şadılar. Bu sıra Avrupanın en ünlüleri (Melling, Brindesi, Allom, Miss Pardoe, Bartlett) baş­ta İstanbul olmak üzere İzmir, Antalya, Bursa gibi önemli kent­lerin resimlerini, gravürlerini yaptılar. Osmanlı Sarayı'nda ilk defa bir resim sergisi 28 Aralık 1845 tarihinde açıldı. Padişahın merakını çeken Avusturyalı Ore­kir adlı bir ressamın manzara resimleri sarayda sergilenmişti.

İvan Ayvazovski (V)

Uzun bir doğu gezisi yapan ve ülkesine dönerken gemide ölen İngiliz ressam Sir David Wilkie, İstanbul'da bulunduğu sıra sara­ya kabul edilmiş ve Abdülme­cid'in portresini yapmıştı. Kısa bir süre için gelip de uzun yıllar boyu İstanbul'un büyüsüne kapı­lan sanatçılar da oluyordu. İtal­yan asıllı Amadeo Preziosi bun­lardan biriydi. Gaspare Fossati hem ressam hem mimardı. Bu yüzden hep tarihi binaların re­simlerini yaptı, Ayasofya'nın 1853'te gördüğü tamirden sonra­ki halini bir albüm şeklinde ya­yınlamıştı, İtalyan ressam Copo­li Amarani Egidio 1854'te İstan­bul'a gelmiş ve halen Dolma­bahçe Sarayı Kütüphanesi'nde olan 31 Osmanlı padişahının portresini yapmıştı.

İvan Ayvazovski (V)

Abdülmecid devrinden kalma kayıtlardan anlaşıldığına göre, Avrupalı ressamlar saraya tab­lo hediye etme yarışına girmiş­lerdi. Çünkü sanatsever padi­şah hiçbir hediyenin altında kal­mıyor, üstelik ressamları ma­dalyalarla onurlandırıyordu. Bu arada yoksul sanatçıları da hi­maye eden padişah, Aynaroz ra­hiplerinden bir sanatçıya hazine­den beş bin kuruş ihsan buyur­muştu.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Beyin ve Dalga Boyları

Beyin ve Dalga Boyları

AZTEK BAŞKENTİ

AZTEK BAŞKENTİ

LAGÜN KENT TENOCHTİTLAN

LAGÜN KENT TENOCHTİTLAN

AZTEKLER

AZTEKLER

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zorba

probiyotik

Beyin ve Dalga Boyları

bubble30
Nielawore

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun