Bilgisayar Oyunuyla Karar Verme Eğitimi

İnsanların hayatın her alanında karar verme yeteneğini geliştirmesine yardım edebileceği düşünülen bir bilgisayar oyunu prototipi üretildi. Queen’s University Belfast’ta geliştirilen prototip, ticari oyun üreticileri tarafından profesyonellere ve halka yönelik bir elektronik öğrenme ya da eğitim aracı haline dönüştürülebilir. Başka bir ihtimal de oyunun bazı özelliklerinin strateji öğesine sahip mevcut bilgisayar oyunlarıyla bütünleştirilmesi. Araştırmacılar, insanların kendi öznel düşüncelerini ve yanlılıklarını tanıyıp dikkate alma ve bir kararın olası sonucu üzerindeki belirsizliği doğru olarak hesaba katma yeteneklerinin geliştirilerek daha iyi kararlar verecek biçimde eğitilip eğitilemeyeceğini araştırdı.

Bilgisayar Oyunuyla Karar Verme Eğitimi

Örneğin bir trene geç kalmış durumdasınız. Yakalama şansınız var mı yoksa yetişmeye çalışmak boşuna mı anlamak ve doğru kararı vermek için elinizdeki tüm verileri -ki geçen her dakikada değişmektedir- dikkate almanız gerekiyor. Ancak bu verileri değerlendirerek trene yetişme şansınızı kafanızda tartarken aynı zamanda tecrübelerinize dayanarak bu tür verileri değerlendirirkenki eğilimlerinizi bilmek de faydalı olabilir. Örneğin bu tip durumlarda kendinize güvenli mi yoksa güvensiz mi olduğunuzu bilmek. Prototip oyun da benzer biçimde insanlara tereddütlerini dikkate almayı, basit seçimlerle karşı karşıya kaldıkları deneyimlerden ders çıkarmayı öğretiyor.

Bilgisayar Oyunuyla Karar Verme Eğitimi

Projeyi yöneten David Newman, karşı karşıya olduğumuz seçimler ister basit ister karmaşık olsun, tereddütlerimizin ve yanlılığımızın daha fazla farkında olmanın karar verme kalitemizi yükseltebileceğini, bilgisayar oyunlarının insanlara bu farkındalığı kazandırma potansiyeli olduğunu söylüyor. Gelecekte bu tür oyunların hem çeşitli sektörlerdeki karar vericiler hem de bireyler tarafından karar verme yeteneklerini geliştirmek için kullanılabileceği düşünülüyor.

Bilgisayar Oyunuyla Karar Verme Eğitimi

Proje ekibinden Jyldyz Tabyldy kyzy geliştirdikleri oyunun düşünme süreciyle ve karar verme sürecine dahil olan mekanizmalarla ilgili daha fazla bilgi sağlayacak bir araştırma aracı da olduğunu söylüyor. Prototip oyunda bir dizi çoktan seçmeli soru soruluyor (örneğin “Mısır’ın başkenti neresidir?”). Ancak amaç bilgi ölçmek değil katılımcının, vereceği cevapla ilgili ne kadar tereddütlü olduğunu ya da cevaptan ne kadar emin olduğunu anlamak, ölçmek ve hesaba katmak üzere eğitilip eğitilemeyeceğini değerlendirmek.

Yorumlar

  • Oyunlar yararlı da olabilir

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elektronik Çöpler ve Tüketim

Elektronik Çöpler ve Tüketim

Kontrollü Ateş

Kontrollü Ateş

İcat Edilen İlk Kibrit

İcat Edilen İlk Kibrit

İlk İnsanların Ateş Yakma Şekli

İlk İnsanların Ateş Yakma Şekli

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Şahsi

probiyotik

Elektronik Çöpler ve Tüketim

bubble30
Nielawore

LAGÜN BULUTSUSU: MESSIER 8

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun