Ekim 23, 2024

Gerçekten Öğrenmek

Herhangi bir şeyi öğrenmeye çalıştığımızda onu aslında gerçekten öğrenip öğrenmediğimiz hakkında genel olarak pek bir farkındalığa sahip olduğumuzu zannetmiyorum. Çünkü günümüzde öğrenmekle bir şeyi insanlara ezberletmek, onlara dayatmak arasında büyük bir kavram kararyajası olabilir. Günümüz eğitim sisteminde demeyeyim belki ama şu ana kadar gelmiş geçmiş pek çok eğitim sisteminde aslında belli başlı sınavlara karşı insanların hazırlanması için uygulanan bir yöntemle eğitildik. Öğrenmek üzere eğitilmedik aslında. Hepimizin okullardaki amacı, okumasındaki amacı belli başlı sınavlara girmek, o sınavları geçmek ve ondan sonra hayata atılmaya çalışmaktı.

Gerçekten Öğrenmek

Ama bu gerçekten bir öğrenme miydi yoksa bir ezberleme miydi? Öğrenmek dediğimiz zaman, öğrenmeye yapabileceğimiz en doğru tanım aslında herhangi bir bilgiyi edinmek ve o bilgiyi çok iyi bir şekilde kullanabilmek olarak düşünebiliriz. Peki şimdi size soruyorum. Bugüne kadar eğitim hayatınız boyunca öğrendiğiniz hangi bilgiyi etkin bir şekilde hayatınızda kullanabildiniz? Onca bilgi veya onca ezberlediğiniz şey sizin ne kadar işinize yaradı hayatta?

Gerçekten Öğrenmek

Muhtemelen çok büyük bir kısmı hiçbir işinize yaramadı. Sadece o sınavları geçmek için o bilgileri veya o kavramları ezberlediniz, sınavları geçtiniz ve sonra unuttunuz. Şimdi pek çoğunu hayatınızın içinde kullanmıyorsunuz bile. İşte burada gerçekten bir şeyleri öğrendiğimizi ben bu sebepten dolayı pek zannetmiyorum. Çünkü onca yıl boyunca bize öğretildiği söylenen hiçbir şeyi hayatımızda kullanamıyoruz bile etkin bir şekilde. 

Yorumlar

  • Öğrenmeyi öğrenmek çok önemli. Bunu öğretebilecek birileri de vardır mutlaka.

  • Kimse gerçekten öğrenemiyor

  • Eğer ihtiyacı varsa gerçekten öğrenir

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Sınırı Aşmak

Sınırı Aşmak

Çifte Kazanç

Çifte Kazanç

Tam Olarak Hesaplayabilmek

Tam Olarak Hesaplayabilmek

Kontrolden Çıkan Durumlar

Kontrolden Çıkan Durumlar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Sınırı Aşmak

probiyotik

Osmanlı’da Burçlar KAVS - YAY

bubble30
Nielawore

EXPLOSIONS FROM THE PAST: NGC 4051

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun