Hafıza üzerine Plymouth Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, sıkıcı bir konuşmayı dinlerken karalama yapanların anlatılanı daha iyi hatırladığı ortaya çıktı. Araştırmaya katılan 40 gönüllüye 2,5 dakika süren monoton bir telefon mesajı dinletildi ve mesajda duydukları insanların adlarını not almaları söylendi.
Deneklerin yarısından, mesajı dinlerken ayrıca önlerindeki kâğıdın üzerindeki şekillerin içlerini de boyamaları istendi. Deneklere bunun bir hafıza testi olduğu söylenmedi. Mesaj dinletildikten sonra yapılan testte, gönüllülerden konuşmada geçen kişi ve yer adlarından sekizer tanesini yazmaları istendi.
Sonuçta dinlerken karalama yapanlar yapmayanlara göre mesajı hatırlamada %29 oranında daha başarılı oldular. Araştırmayı yürüten Jackie Andrade’ye göre, sıkıcı bir konuşma dinleyen kişi bir süre sonra hayal kurmaya başlayabilir; bu da konuşmanın detaylarını hatırlamayı güçleştirir.
Fakat dinleme sırasında karalama yapmak gibi basit bir iş hayal kurmayı engellediği gibi konsantrasyonu da artırır. Sıkıcı toplantılarda yaptığımız karalamalar belki de dikkatimizi toplamada bize yardımcı oluyor.
Yorumlar
Anlatılanların çağrıştırdıklarını resmetmek çok işime yaramıştır.
İlk defa duydum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız