Aleksandra Kollantai, 8 Ekim 1917 günü Lenin tarafından kurulan Bolşevik hükümetinde, Sosyal İşler Bakanlığı'na getirildi. Aristokrat bir aileden gelen Bayan Kollantay, 1899 yılında sosyalist öğretiyi benimseyerek sınıfını ve ailesini reddetti. Uzun yıllarını sürgünde geçirdikten sonra, Şubat Devrimi'nin hemen ardından Rusya'ya döndü.
Halk Komiseri (Bakan) olarak altı aylık görev süresi içinde, hastanelerden, pansiyonlardan, çocuk yuvalarından, kadınların eğitiminden ve oyun kâğıdı üreten fabrikaların yönetiminden sorumluydu. Öteki görevleri arasında, dinsel eğitimin etkilerini ortadan kaldırmak, din adamlarını sivil hizmetlerde çalıştırmak, kız okullarında öğrencilerin yönetime katılmasını sağlamak, ulusal sağlık servisini hizmete açmak üzere tıp adamlarını organize etmek de vardı. Bayan Kollantai'ye göre, yaptığı en önemli hizmetlerden biri, 1918'in ocak ayında Ana Çocuk Sağlığı Merkezi'ni kurmuş olmasıydı.
Aynı yılın mart ayında, hükümetin izlediği genel politikayı benimsemediği için görevinden istifa etti. Her zaman açık sözlü ve bağımsız yaradılışlı bir insan olarak ünlenen Bayan Kollantay, parti içinde bir etkinlik sağlamaya başlayınca, Norveç'teki Rus delegasyonuna atandı. Daha sonra, bu ülkede Rus Büyükelçisi oldu ve aynı zamanda dünyanın ilk kadın büyükelçisi unvanını da aldı.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız