Kontrollü Ateş
Amerikalılar da, kibrit teknolojisinde ve pazarlamasında pek çok ilke imza attılar. 1892 yılında, Diamond Match şirketi, ilk kibrit paketlerini piyasaya sunarak bu konuda öncülük yaptı. Bu buluş, 1896 yılından sonra, kibritler, kibrit kutularında sunulana kadar geçilemedi. Bugün, Amerika'da hâlâ yaygın olarak kibrit paketleri kullanılıyor. Bunların yüzde 90'ı da otellerde ve restorantlarda bedava olarak sunuluyor. Diğer Amerikan buluşlarına gelince... Kullanılan özel bir solüsyon, kibritin yakıldıktan sonra içten içe yanmaya devam etmesini önlüyor. Bir de suya dayanıklı kibritler var. Bunlar, 8 saat su içinde kalsa bile yanabiliyor.
Rum ateşinin dehşeti. İlk kez 7. yüzyılda kullanılan Rum ateşi, doğal petrol, zift ve diğer maddelerin karışımından oluşuyordu. Asıl başarısı düşmanı paniğe sokmak olan Rum ateşi, mancınıklar yardımıyla düşmanın üzerine atılıyordu. Barut bulunmadan önce, savaşlarda basit kundakçılık aletleri kullanılıyordu. M.Ö. 31 yılında Romalılar, Marcus Antonius ve Kleopatra'yı, gemilerine yanan mangal kömürü ve zift atarak yenmişlerdi.
Katı yakıtlarla yapılan yakıcı maddelerle ilgili en önemli sorun, zor tutuşmaları ve çabuk sönmeleriydi. Bu problem, doğal petrol, zift ve sülfür karışımı olan "Rum ateşi"nin bulunmasıyla çözüldü. Rum ateşi, değdiği her yere yapışıyordu. Yunanlılardan, Müslümanlar onların bu sırrını öğrendiler ve Haçlılar'a karşı kullandılar. Rum ateşini Avrupa'ya getiren Haçlılar oldu. Çinliler de buna benzer bir karışım kullanmışlardı. Amerikan İç Savaşı'nda, kömür katranı ve neftyağı karışından oluşan bir sıvıdan yararlanıldı.
Tahta savaş gemileri için en büyük tehlike hiç kuşkusuz ateşti. Özellikle de gülleler ateş topları halinde gemilere düştüğünde... Alev makinelerinin ilk kullanıldığı kara savaşı Birinci Dünya Savaşı'ydı. Molotof kokteyli, 1940 yılında Ruslar'a karşı kullanılmıştı. Kundak bombaları ise ancak ikinci Dünya Savaşı'nda kullanıldı. Bu bombalar elbette ki son derece vahim sonuçlar doğurdu...
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız