1864 yılında Abdülaziz döneminde çıkarılan bir "fetva" ile başladı. O yıl yayımlanan Deniz Ticaret Yasası'nda yalnız "deniz sigortası" konusunda yargılar vardı. Bu arada, 1870 yılında İstanbul'da çıkan büyük bir yangın sonunda Şeyhülislam’dan, sigorta yaptırılmasında "dini bir sakınca olmadığı" yolunda izin çıktı.
İki yıl sonra da üç İngiliz sigorta şirketi, İstanbul'a gelerek bu dalda çalışmaya başladılar. Daha sonra Fransız, İsviçre, Alman, Avusturya, Rus, İtalyan, Bulgar, Romen sigorta şirketleri kuruldu. Ancak, bu
sigorta şirketleri, aralarında bir anlaşmaya varamadıklarından, bağlı bulundukları merkezlerin dilediği biçimde sigorta uygulaması yapıyorlardı.
"İlk Türk sigorta şirketi"nin kuruluşu da 1893'te, bu dalda çalışmalara başlayan "Osmanlı Sigorta Şirketi"dir. Bu şirket, Osmanlı Bankası, Tütün Rejisi (Tekeli) ve Düyûn-u Umumiye'nin katılması sonucu, 200 bin altın liralık bir öz varlıkla kurulmuştu.
Cumhuriyet'ten sonra kurulan "yerli sermayeli" ilk Türk sigorta kuruluşu ise, "Güven Sigorta" adıyla 1935 yılında faaliyete geçti. II. Dünya Savaşı'ndan sonra ise sigortacılık gelişmeye başladı ve 1942'de "Doğan", 1944'te de "Halk Sigortası" şirketleri hizmete girdiler.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız