Evlerde karantinadan dolayı kapalı kaldığımız bu günlerde evde spor yapmaya çalışanlarımız tabii ki var. Ama bu sporu beyinlerimize taze ilginç bilgiler depolayarak da yapabiliriz. Bu yüzden spor tarihinin en ilginç bilgileri ile hep beraberiz bugün...
Basketbolu severek takip ederiz ve biliriz ki sayı atıldıktan sonra rakip takım topu dışardan oyuna sokarak başlar. Bu kural basketbola 1936 yılından sonra gelmiştir. 1936 yılına kadar her sayı olduktan sonra orta sahada yapılan hava atışı ile top oyuna girerdi. Biraz adaletsiz geldi bana bu kural peki ya sizce?
Dünya görme engelli hız rekoru Metin Şentürk’e aittir. Yaptığı hız ise 292.89 km/s’tir. Bu hız denemelerini yaparken ulaştığı en yüksek sürat ise 303 km/s olarak kayıtlara geçmiştir.
Futbol gerçekten bir sevda. Futbolda bir tabir vardır ‘’Kusursuz hat-trick’’ adında. Anlamı ise aynı maçta bir golü sağ ayakla diğer golü sol ayakla ve üçüncü golü de kafa ile atmaktır. Michel Platini, Avrupa futbol şampiyonalarına bunu iki kez yapan ilk ve tek sporcudur.
Olimpiyatlara katılma yaşı 16’dır. Bu yaşın altındakilere ‘’Guzum sen az daha büyü öyle’’ gel demek yerine daha mantıklı şekilde vücut gelişimine zarar vermemek için bu yaşın altı katılamaz denmektedir.
Tarihin ilk Grand Prix’i 1894 yılında Paris – Rouen Grand Prix adıyle yapıldı. Yarışın uzunluğu 126 kilometreydi ve tam 6 saat 48 dakika sürdü. Neden mi? Çünkü ortalama hız 19 km/s’idi. Yavaş yavaş git çocuğum diyen yan koltuktaki annelerde bu yarışa dahildi sanırım.
1936 yılına kadar atılan her sayıdan sonra basketbol nasıl başlıyordu? Dünya görme engelli hız rekorunu kim kaç km/s hız ile kırdı? Kusursuz hat-trick nedir? Kusursuz hat-tricki Avrupa futbol şampiyonalarında yapan ilk ve tek sporcu kimdir? Olimpiyatlara katılma yaşı kaçtır? Tarihin ilk Grand Prix’i ne zaman ve hangi isimle yapıldı?
Yorumlar
Basketboldaki kural bana da ilginç geldi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız