Temmuz 03, 2024

Beyzbol Nerede Keşfedildi?

Beyzbol aslında İngiltere'de bulunmuştur. Beyzbol {köken olarak köşe noktası topu, kale topu) İngil­tere'de icat edildi ve ilk olarak 1744'te Küçük Hünerli Cep Kitabı'nda adlandırılıp tanımlandı. Kitap İngiltere'de çok rağbet gördü ve 1762'de ABD'de basıldı. Beyzbol, rounders'ı {beyzbola benzeyen bir İngiliz oyunu) temel almaz; rounders'ın tanımı, 1828'de Erkeklerin Kendi Kitabı'nın ikinci basımı yayınlanana kadar yazılı olarak yapıl­mamıştır. ABD'de rounders'ın bahsedildiği ilk yer, Robin Carver'ın 1834'te yazdığı Spor Kitabı’dır. Carver kaynak ola­rak Erkeklerin Kendi Kitabı'nı gösterdi, ama oyuna "kale to­pu (base ball)" ya da "hedef topu" dedi.

Beyzbol Nerede Keşfedildi?

Püritenlerin Amerika'ya yerleştiği ilk dönemlerde her yerde oyun sopası ve topla oynanan bir sürü oyun bulunmasına ve Doubleday'in Cooperstown'a hiç gitme­mesine ya da günlüklerinde beyzboldan hiç bahsetmemesine rağmen, aslında Amerika’da bulunduğuna dair olan bir hikâye Amerikalıların zihinlerine iyice saplandı. Bir anekdotta belirtildiği gibi: "Abner Doubleday beyzbolu keşfetmedi, beyzbol Abner Doubleday'i keşfetti."

Beyzbol Nerede Keşfedildi?

Eğer ABD'de modern beyzbolu icat eden biri gösterilecekse, bu kişi Manhattanlı kitapçı Alexander Cartwright'dır. Gö­nüllü bir itfaiyeci olan Cartwright, 1842'de (Knickerbocker İt­faiye Arabası Şirketi'nden sonra) Knickerbocker Beyzbol Kulübü'nü kurdu. O ve diğer itfaiyeciler 47. ve 27. sokaklardaki bir oyun sa­hasında beyzbol oynadılar. Modern beyzbolun kuralları onla­rın belirledikleri kurallara dayanır ve Cartwright, baklava di­limi şeklindeki oyun sahasının şemasını çizen ilk kişidir. Cartwright nihayet 1938'de Beyzbol Onur Listesi'ne alındı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Bilinmeyen Barbie’ler

Bilinmeyen Barbie’ler

Ağaç Kabuklarının Faydaları

Ağaç Kabuklarının Faydaları

Ağaç Kabukları

Ağaç Kabukları

Mısır Krallıklarının Süreçleri

Mısır Krallıklarının Süreçleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Anlaşılamayan Amaçlar

probiyotik

Bilinmeyen Barbie’ler

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun