Bunlar, kendi devşirme alanların daki yerleşim yer lerini gezip, köyle re tellallar çıkarta rak Hıristiyan ço cukları, babalarıy la birlikte ve başla rında köy papazı, papazın elinde de vaf tiz defteri olmak üzere, kadılık merkezine getirtirlerdi. Kadı'nın, sipahi ağalarının, köy kethüdalarının da hazır bu lunduğu şer'i mecliste, “kırk ha nede bir oğlan” hesabıyla, ayrıca evliler, yaşı on dördün altında, on sekizin üstünde olanlar, tek çocuklar, sağlıksızlar, çelim siz ve çirkin olanlar, keller, sığırtmaçlık ve ço banlık yapanlar, yetim ve öksüzler hariç tutu larak seçim yapılır; se çilenlerden, endamlı, güzel yüzlü, zeki ve soylu olanlara, ileride saraya kaydırılmaları için, eşkâllerinin (fiziksel özelliklerinin) yazıldığı defterlere işaret konurdu. Bu defterlere vücut özellikleri, köyleri, baba ve ana adları yazılan devşirme oğlanları, yüzer, yüz ellişer kişilik “sürü”ler halinde sürücülere teslim edilirdi.
Anadolu'daki Rum ve Erme ni Hıristiyanlardan da zaman za man devşirme oğlanı toplanmış tır ki, Mimar Sinan bunlardan dır. 1616 ve 1626'da iki kez sad razam olan Halil Paşa, Maraş dolaylarından devşirilmiş bir Ermeni idi.
(Tarihci’nin Notu:Her ne kadar Mimar Sinan, Rum ya da Ermeni asıllıdır dense de, günümüzde aralarında Erhan Afyoncu’nun da olduğu pek çok tarihçi Mimar Sinan’ın Karamanî Türkü olduğunu savunmaktadır…Karamanî Türkleri,Malazgirt Savaşı’ndan iki ya da üç yüzyıl önce Anadolu ve Balkanlara yerleşmiş Peçenek ve Oğuz Türkleriydi. Bu Türk boyları Bizans Devleti içinde yaşıyorlar ve paralı askerlik yapıyorlardı. Sonradan Bizans’tan etkilenip Hristiyanlığın Ortodoksluk mezhebini kabul ettiler. Malazgirt Savaşı’nda bu Peçenek ve Oğuz Türklerinin savaştığı milletin Türk olduğunu anlayınca saf değiştirdikleri de bilinir. Karamanî Türkleri Malazgirt Savaşı’ndan sonra Konya, Karaman, Kayseri, Nevşehir civarına yerleştiler. Hıristiyan olmalarına rağmen dillerini ve örf-adetlerini devam ettirdiler. Mübadele sırasında çok büyük bir çoğunluğu da Yunanistan’a göç etti.)
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız