Kasım 15, 2024

Hayatın Temel Renkleri (III)

Yeşil renk, belki de hayatın ta kendisidir. Güneş tayfının 575 ile 515 nanometreleri arasında kalan yeşil dalgalarının klorofil pigmentleri, ışık enerjisini kullanan, şekerleri üreten ve oksijeni açığa çıkaran pigmentlerdir... Bütün bu özelliklerinden ötürü de yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olmuşlardır... Ancak, bunca yararına ve pratikliğine karşın, birçok hayvan, beslenme sistemlerinde yeşil pigmentlerden yeterince yararlanamaz. Bu yeşil pigmentleri doğrudan elde edemeyince de minik üç kağıtçılıklara başvururlar. Örneğin, bazı saydam hidralar, yeşil görünmek için bağırsaklarının bulunduğu vücut bölümlerini yeşil planktonlarla kaplarlar. Bu tembel hayvanlar, bununla da yetinmeyip yaşamak için yeşil yosunlukları tercih ederler. Bazı hayvan türleri ise, yeşili yakalamak için bir ressam kurnazlığıyla sarı ve mavi renkleri karıştırırlar. Doğada mavi pigment var olmadığı için de yeşili, pigment kökenli sarıyla doğa kökenli maviyi karıştırarak elde ederler. Mamba gibi bazı yılan türleriyle bazı kurbağaların derisi, sarı rengi yansıtan karoten pigmenti açısından çok zengindir. Mamba, bu sarıya, Güneş tayfının mavisini yansıtarak yeşil rengi elde eder.

Hayatın Temel Renkleri (III)

Bitkilerin yeşil renkte olması, onların, yeşil hariç olmak üzere, enerjilerini üretmek için tüm ışık dalgalarını kullandıkları anlamına gelir. Yaz mevsiminin sonlarına doğru, bitkinin yaşam ritmi yavaşlamaya ve klorofilleri ortadan kaybolmaya başlayınca, o ana kadar kendilerini gizlemeyi başaran pigmentler devreye girer ve bitkinin yapraklarına o sonbahar aylarındaki renk cümbüşünü verir.  Su, doğadaki haliyle saydam bir maddedir. Pigmentleri sayesinde yeşil dalgaları yansıtan yosunlar ve sumercimekleri nedeniyle yeşil görünür, 30 metreyi aşan derinliklerde de suyun rengi yeşil algılanır. Ancak, bunun nedeni yosunlar değildir. Bu derinlikte Güneş tayfının kırmızı ve sarı renk dalgaları su tarafından emilir; sadece Güneş tayfının yeşil renk dalgaları gözle algılanabilinir. 

Hayatın Temel Renkleri (III)

Doğu Afrika'da yaşayan zehirli bir yılan türü olan mamba yılanı, ağaçların arasına gizlenmek ve avına aniden baskın verebilmek için, bir kimyager gibi hareket ederek yeşil bir renk alır. Bunu gerçekleştirmek için de sarı rengi yansıtan bir pigment ile mavi dalgaları yansıtan bir doğal aynadan yararlanır.  Zümrüt, o güzelim yeşil rengini fazla katışık olmasına borçludur... İçinde krom parçacıklarının bulunduğu renksiz bir mineralden oluşur. Bu mineral bazı durumlarda demir de içerir. Farklı minerallerden oluşan bu katışıklık, molekül ağının dengesini bozar ve ağ önce yeşil renkte bir dalga, daha sonra da mavi renkte bir dalga yansıtır. 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Midemiz Hislerimizle Hareket Ediyor Olabilir Mi?
Diplomasi Uzmanı Yunuslar

Diplomasi Uzmanı Yunuslar

Yunuslar Islık Mı Çalıyor?

Yunuslar Islık Mı Çalıyor?

Yunuslarda Hiyerarşi

Yunuslarda Hiyerarşi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Renksiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

"İNCECİKTEN BİR KAR YAĞAR"

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun