Temmuz 06, 2024

Hunlar (II)

Tarihçiler, bazı Hunların İtalya ve Macaristan'da kaldık­ları konusunda görüş birliğine sa­hipler. Bazı Hunların ise tekrar geldikleri bölgelere, Volga boyları­na çekildikleri tahmin ediliyor. Ama Hunların asıl büyük çoğunluğunun kendileri gibi Ural-Altay ailesinden olan Türklerle kaynaştığı sanılıyor. Bu birleşmeden doğan Avarların 6. yüzyılda Macaristan ovalarını istila ettikleri ve ancak 9. yüzyılda buralardan çekildikleri biliniyor. 7. yüz­yılda bugünkü Bulgaristan'ı kuran insanların ataları olan "proto-Bulgarların da Batı Avrupa Hunlarının devamı olduğu tahmin edili­yor. Bazı tarihçilere göre ise bugün­kü Kazaklar'ın ataları da Batı Avru­pa Hunları.

Hunlar (II)

Atilla'nın çocukları bir yandan Avrupa'da tutunmaya çalışırken, bir bölümü yeniden Asya steplerine dönmüş ve kaderlerini Asya'ya bağ­lamıştı. Nitekim. 4. ve 6. yüzyıl ara­larında "Beyaz Hunlar" adı verilen bir Hun kavmi önce Sasani İran'ını istila etmiş, daha sonra kuzeye, Hin­distan'a doğru yönelmişti. Bu bölge­lerde egemenlik süren "Gupta" devletini yıkan bu Hunlar, daha son­ra Hind aristokrasisiyle kaynaşmış ve onların içinde erimişti.

Hunlar (II)

Bugünkü Macaristan'da en yay­gın isim Atilla. 19. yüzyıldan sonra Macar politikacıları ve sa­natçıları onu Macar ulusal bağım­sızlığının kurucusu olarak göster­meye çabalamıştı. Nitekim, bu proje çerçevesinde son yıllarda Macaristan'ın başkenti Budapeş­te'de dev bir Atilla heykeli dikildi.

Hunlar (II)

Ne var ki, Atilla ile bugünkü Ma­carlar arasında somut ve tarihi bir ilişki yok. Macar halkının Atil­la'ya sahip çıkışı gerçeklerle ör­tüşmüyor. Çünkü, bugünkü Macar­lar Hunların değil, Hıristiyanlaş­mış Magyarların torunları. Orta Avrupa'da ilk kez 9. yy’de görülen ve Ural-Altay kökeninden olmayan Magyarlar Avrupa'ya Sibirya'dan inmişlerdi. Oysa Hunlar, onlardan çok daha önce Avrupa'da at koşturmuşlardı. Bugünkü Macarlar dil açısından da Hunlardan farklılık gösteriyorlar. Hint-Avrupa ailesinden olmayan Macarca, Fince ve Estonya dili ile aynı gruba ait. Bu dilin Hunlar'ın konuştuğu proto-Türkçe ile hiçbir ilgisi yok.

Hunlar (II)

Kronoloji

 

M.S. 90-170: Hunlar, Hazar Denizi ile Urallar arasındaki bölgeye yerleştiler.

M.S, 370: Kafkasya'nın kuzey bölgelerini ele geçirdiler.

M.S. 375: Hunların baskısıyla bugünkü Ukrayna toprakları üzerinde yaşa­yan Ostrogotlar Güney Avrupa'ya doğru hareketlendiler.

M.S. 395: Ünlü Hun komutanı Atilla doğ­du.

M.S. 405: Hunlar bugünkü Yugoslavya topraklarını ele geçirdiler ve İtalya sınırına kadar ulaştılar.

M.S. 432: Hunlar, Roma ile barış anlaş­ması imzaladılar.

M.S. 434: Atilla, Hunlar'ın lideri oldu.

M.S. 443-447: Hun atlıları o günkü adıyla Konstantinople önlerine kadar geldiler. Daha sonra Yunan Ya­rımadası'na yöneldiler.

M.S. 451: Atilla, bugün Fransa toprakları içinde kalan Metz kentini yağma­ladı. Orleans kentini kuşattı. Bura­da, Roma, Vizigot ve Ostrogot güçlerinin ittifakına karşı yaptığı savaşı kaybetti.

M.S. 452: Hunlar, İtalya Yarımadası'nda ilerlemeye başladılar. Roma'yı ku­şattılar, ama Başpiskopos Leon le Grand'ın arabuluculuğu sayesinde kent kurtuldu. Hunlar yeniden Yu­goslavya bölgesine çekildiler.

M.S. 453: Atilla öldü.

M.S. 454-466: Tuna boyundaki Germen kabile­lerin ayaklanması sonucu Hun im­paratorluğu çatırdadı. İmparator­luk parçalandı ve bir kısım Hunlar Asya'ya geri döndüler.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

Sibernetiğin babası: Diyarbakırlı Cezeri
Doğunun Altın Zamanları

Doğunun Altın Zamanları

Şark Diyarındaki Gezgin Bilim

Şark Diyarındaki Gezgin Bilim

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Boşluklar

probiyotik

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

bubble30
Nielawore

A JOURNEY TO THE CENTRE OF OUR GALAXY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun