Ocak 12, 2025

Kağıthane-Kemerburgaz Dekovil Hattı (II)

Bir zamanlar üzerinde kömür taşınan, Kağıthane'yle Kara­deniz kıyısını birleştiren, göre­vini tamamlayınca uzun süren bir yalnızlığa itilen, unutulmuş bir hat. Ta ki birileri dekovil hattının bir orma­nın derinliklerinde sakla­nan kalıntılarını buluncaya kadar. Dekovil hattının Kağıthane-Ağaçlı bölümünün yapımına 1914 yılının so­nunda başlandı. Hat, Temmuz 1915'te tamam­landı ve işletmeye açıldı. 30 Haziran 1916'da bu kez Ke­merburgaz-Çiftalan yönünde çalışmalar başladı. Bu hat da 26 Aralık 1916'da bitirildi.

Kağıthane-Kemerburgaz Dekovil Hattı (II)

Hattın yapımında, Yeşil­köy'deki 'Şömendöfer Mekte­bi’ alayının büyük katkıları oldu. Üçüncü Çorlu amele ta­buru her iki hattın yapımında da görev aldı. Dekovil hattı­nın yapılışında, inşaat mü­hendisi Ahmet Muhtar Bey­de hazır bulundu. Ahmet Muhtar Bey bu konuda tecrü­beliydi. Hicaz Demiryolu'nun yapımında da görev almıştı. Ahmet Muhtar Bey 1926'da Demiryolları Umum Müdürü oldu.

Kağıthane-Kemerburgaz Dekovil Hattı (II)

Ama 1950'li yılların başına kadar varlığını korudu. 1950'lerin ortalarında, hat bütünüyle söküldü. Hatta sanki orada bir zamanlar hiç çalışmamış gibi, hiç varolma­mış gibi tamamen unutuldu. Yeniden günışığına çıkması için, uzun yılların geçmesi, büyük tesadüflerin yaşanması, farklı hayatların kesişmesi ge­rekiyordu.  Dekovil hattı üç ayrı elde­ki eski fotoğrafların bir araya gelmesiyle yeniden hatırlandı. Kağıthane-Kemerburgaz-Ağaçlı-Çiftalan De­kovil Hattı'nın ortaya çıkarılmasında Prof. Emre Dölen ve kolek­siyoner Mert Sandal­cı'nın oynadığı rol tartışılmaz.

Kağıthane-Kemerburgaz Dekovil Hattı (II)

1990'lı yıllardı; Prof. Emre Dölen'in dekovil hattında gö­revli dedesinin fotoğ­rafları, koleksiyoner Mert Sandalcı'nın tren merakıyla aldığı eski fotoğraflar ve Kağıthane Belediyesi yetkililerinin Yıldız Sarayı arşivlerinde rastladık­ları ve de "Kağıthane'de bir demiryolu olduğuna ilişkin" kendilerine ilk ipucunu veren tek bir fotoğraf bir araya ge­lince, kayıp dekovil hattının gizemi çözüldü. Emre Dölen'in elinde bu­lunan ve dedesi Mukadder Dölen'in hattın yapılışı sıra­sında, 1916'da çektiği fotoğ­raflarla, Mert Sandalcı'nın 1996 yılında bir kartpostal sa­tıcısından aldığı 12 fotoğraf, bu büyük keşfin temelini oluşturdu.

Yorumlar

  • Neler yapılmış neler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Osmanlı Zamanındaki Kuyruklu Yıldız Rivayetleri
Yıldızların Doğduğu Yer

Yıldızların Doğduğu Yer

1577 Yılındaki Kuyruklu Yıldız ve Avrupa
Osmanlı Zamanı Rasathaneler ve Müneccim Başı

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Nefretsiz Korku

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun