Ekim 05, 2024

Kağıthane-Kemerburgaz Dekovil Hattı (III)

Mert Sandalcı 1996 yılın­da bir kartpostal satıcısında 12 adet fotoğraf buldu. Fo­toğraflara vuruldu. Satıcı her ne kadar hattın yabancı bir ül­kede olduğunu iddia etse de Sandalcı, fotoğraflardan hat­tın Kemerburgaz'dan geçtiğini anladı. Ama hat şimdi nere­deydi? Neler yaşanmıştı, ne­den konuyla ilgili bilgi yoktu. Birkaç ay sonra, yine 1996'nın Eylül'ünde, Mert Sandalcı ve Emre Dölen'in yolları kesişti. Türk Tıp Tari­hi Kongresi'ne katılan Mert Sandalcı, bir öğle yemeğinde Prof. Emre Dölen'in arkadaş­larına, Kemerburgaz civarındaki bir hattan ve bu hattın fotoğraflarından bahsettiğine kulak misafiri oldu.

Kağıthane-Kemerburgaz Dekovil Hattı (III)

Emre Dölen, elinde bu hattın yapımıyla ilgili birçok fotoğraf bulunduğunu ve hat­tın yapımı sırasında fotoğraf­ları çeken kişinin dedesi Ha­san Mukadder Dölen olduğu­nu anlatıyordu. Yan masada oturan Mert Sandalcı daha fazla dayana­madı; söze karıştı ve sonunda her iki eldeki fotoğraflar bir araya geldi 'kayıp parçalar' birleştirildi! Emre Dölen ve Mert San­dalcı yollara düştüler ve adım adım arayarak dekovil hattın­dan geriye kalan tek şeyi -hat­tın güzergahını- buldular. Sandalcı ve Dölen, 11 Şubat 1999'da başladıkları keşif ge­zisinde, ahşap köprülerin te­mellerini, işçi lojmanlarının temel kalıntılarını da buldu­lar. Onlara bu gezilerinde yol­daşlık eden biri daha vardı: Kağıthane Belediyesi basın danışmanı Hüseyin Irmak.

Kağıthane-Kemerburgaz Dekovil Hattı (III)

Üç tren yolu sevdalısı or­man içindeki yolda ballast ka­lıntıları, yarmalar, dolgular üzerinde ilerlerken bir gün hiç unutamayacakları bir şey ol­du. Belki de onları en çok he­yecanlandıran keşiflerini yap­tılar. Dekovil hattının kilo­metre taşlarını bulmuşlardı: Üzerleri eski harflerle yazılı 8.9 - 9 ve 9.2 işaretli kilomet­re taşları yerlerine dikildikleri İlk günkü gibi duruyordu!

Kağıthane-Kemerburgaz Dekovil Hattı (III)

Ağaçlı ve Çiftalan köyleri­ne ziyaretler yaptılar. Köyün yaşlılarıyla sohbet ettiler. De­kovil hattının yapımına tanık­lık edenlerden hâlâ hayatta olanların anlattıklarını dinlediler. Dekovil hattı hakkında bilinmeyenler artık birer birer ortaya çıkıyor, gizem çözülü­yordu. Sonunda, Prof. Emre Dö­len, Mert Sandalcı ve Hüseyin Irmak, ayların emeğini, Kağıt­hane Belediyesi'nin bastırdığı bir kitapta topladılar.  

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun