Yunanlılar ise "Galatlar" diye çağırıyorlardı. Ancak, sıfat çeşitliliği bu kadarla sınırlı değil. Kimi zaman "Belçikalı", kimi zaman "Britanyalı" kimi zaman da "İbero-kelt" olarak tanımlandılar. Ama tüm bu halkların bugün ortak ismi "Keltler".
Bu kadar geniş bir tanımlanmanın nedeni kesinlikle tarihsel. Çünkü, bugün Kelt adı verilen insanlar tarih boyunca ne etnik bir birlik ne de siyasal bir kimlik oluşturabildi. Hint-Avrupa grubundan olmalarına karşın farklı diller konuştular. Tanrıları bile farklıydı. Onların tek ortak paydası, demiri işlemeleri ve tuz madenlerini çalıştırmalarıydı. Nitekim, bugün Avrupa'da Keltler'in yayıldığı alanlarda Hallstatt bölgesinde olduğu gibi sayısız yeraltı tuz madenine rastlanıyor.
İlk Keltler'in bugün İsviçre sınırlan içinde kalan Neufchatel Gölü kıyılarında yaşadıkları tahmin ediliyor. Ancak zaman içinde bu dar alanla yetinmemişlerdi. M.Ö. 6 yüzyılda özellikle Akdeniz topluluklarıyla temasa geçtikleri, Yunan ve Etrüsk kolonilerine saldırıya başladıkları görülüyor. Ne var ki, bu toplumlarla sadece savaş ilişkisine girmediler, onlardan gemi inşaatı ve para kullanımı gibi konularda da yararlandılar.
M.Ö 2. yüzyılda Keltler güçlerinin en üst noktasına ulaştılar ve çok geniş alanlara yayıldılar. Batıda tüm Balkanlar'ı ve Slovakya'yı istila eden Kelt savaşçılarının bir bölümü Anadolu içlerine kadar ilerledi ve Ankara yakınlarına yerleşti. Yunanlılar, Keltler'in bu koluna, Ege bölgesindeki Yunan site kentlerini vurmaları nedeniyle "Galatlar" adını verdiler. Aynı tarihlerde Keltler batıya doğru da ilerliyorlardı. Fransa'nın önemli bir bölümüne yerleştiler. İber Yarımadası'na kadar ilerleyenlerine ise İbero-Keltler adı verildi.
Keltler'in bu yayılması o dönemin bir başka güçlü devletini, Roma İmparatorluğu'nu rahatsız etmişti. Sezar ile yayılmacı bir kimliğe bürünen Roma, önce Fransa'nın Akdeniz kıyısındaki topraklarını ele geçirdi. Alesia Savaşı'ndan sonra Keltler'in bir kolu olan Galyalılar Roma egemenliğini tanıdılar ve onun içinde kaynayıp gittiler. M.Ö. 52 yılında Keltler'in efsanevi kralı Vercingetoriks Sezar'ın lejyonlarına yenildi ve teslim olmak zorunda kaldı. Daha sonra Claudius tarafından Britanya Adaları'nın fethi, Keltler'in son sığınaklarının da düşmesine yol açtı. Öyle ki, Avrupa'da Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı günlerde, birkaç Kelt soylusundan başka Romalılar'a karşı direnen kalmamıştı.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız