Kasım 15, 2024

KELTLER (II)

Büyük çoğunluğunun yükselen diğer ulusların içinde kaynayıp gittiği ke­sindir. Latinleşen Keltler Fransa'nın güneyinde ve İtalya'nın kuzeyindeki halklara kaynayıp gittiler. İber Ya­rımadası'na göç edenler ise buradaki yerli halkın ve Arapların arasına ka­rıştılar. Nitekim, bugün hala Kuzey Portekiz'de ve İspanya'nın Galiçya bölgesinde sarı saçlı Kelt torunlarına rastlanıyor. Gal Keltleri ise 12. yüz­yıla kadar küçük krallıklar halinde bağımsızlıklarını korudular, ama bu tarihten sonra İngiliz tahtının gücüne boyun eğmek zorunda kaldılar.

KELTLER (II)

İskoç­ya, İrlanda, Galler'in bir bölümü ve Fransa'nın Brötanya bölgesi ve niceleri boyun eğdi. Kelt­ler belki yeni yükselen ulusların içinde kaynayıp gittiler. Ama, özellik­le Orta Çağ'da gelenekleri ve bilgile­ri sayesinde tüm Avrupa'nın sanat ve tarım tekniklerine öncülük ettiler.

KELTLER (II)

Bugün Avrupa'da Kelt dilini kul­lanan insan sayısının 3 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Hint-Avrupa dil grubundan olan Keltçe, Alman dili ile büyük ben­zerlikler gösteriyor. Ne var ki Kelt­çe bütünsel bir dil değildir. Bugün İskoçya'da ve İrlanda'da kullanılan Keltçe bu dilin içinde bir lehçe. İber Yarımadası'ndaki Keltlerin konuştuğu dil Orta Çağ'dan itiba­ren yok olmuş durumdadır. İskoçya açıklarındaki Man Adası'nda yaşa­yan Keltlerin konuştuğu Manua lehçesi de 60'lı yıllardan sonra unutulup gitmiş... Tarihin karanlık raflarına kalkan bir başka Kelt leh­çesi de Fransa'nın Brötanya bölgesinde konuşulan Bröton lehçe­si... Bu dilin de özellikle 50'li yıllar­daki baskılar sonucu ortadan kalk­tığı ileri sürülüyor. Ne var ki, son yıllarda ivme kazanan milliyetçi ve ayrılıkçı akımlar nedeniyle Keltçe'ye yeniden bir dönüş söz­ konusu oldu. Bugün İskoçya'daki tüm devlet binalarında ve yollar üzerindeki işaretlerde İngilizcenin al­tında Keltçe yazılar bulunuyor. Fransa'nın Brötanya bölgesindeki ortaokullarda Kelt dili ve edebiyatı zorunlu ders olarak okutuluyor. Bu şekilde, sadece bugün Brötanya'da kendi Kelt lehçelerini konu­şan insanların sayısı 10. 000'e ulaşmış durumda.

KELTLER (II)

- M.Ö. 8. Yüzyıl: Orta Avrupa'da ilk Kelt kabile­leri görüldü.

- M.Ö. 450: İsviçre ve Güney Almanya top­raklarında yaşayan Keltler, hem doğuya hem batıya göç ettiler.

- M.Ö. 5. Yüzyıl: Keltler, Tuna boyuna, Fransa ve İspanya'ya yerleştiler.

- M.Ö. 400: Keltler İtalya'da Po vadisine kadar indiler.

- M.Ö. 390: Kelt Kralı Brennus Roma'yı ele geçirdi.

- M.Ö. 279: Keltler, Makedonya ve Yuna­nistan'ı istila ettiler.

- M.Ö. 275: Bir Kelt boyu Ankara'ya kadar geldi ve Galatya'yı kurdu.

- M.Ö. 230: Anadolu'ya gelen Keltler, Ber­gama önlerinde durdurulurken Britanya Adaları Keltler tarafın­dan işgal edilmeye başladı.

- M.Ö. 192: Romalılar, Kuzey İtalya'daki Padanya bölgesini Kelt kabilele­rinden geri aldılar.

- M.Ö. 57-52: Roma ile Keltler arasındaki Galya Savaşları başladı.

- M.Ö. 52: Ünlü Kelt Kralı Vercingetoriks Romalılar'a teslim oldu.

- M.S.43: İmparator Claudius Britanya Adalarını işgal etti. Keltler adala­rın kuzeyine ve batısına çekil­diler.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Midemiz Hislerimizle Hareket Ediyor Olabilir Mi?
Diplomasi Uzmanı Yunuslar

Diplomasi Uzmanı Yunuslar

Yunuslar Islık Mı Çalıyor?

Yunuslar Islık Mı Çalıyor?

Yunuslarda Hiyerarşi

Yunuslarda Hiyerarşi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Renksiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

"İNCECİKTEN BİR KAR YAĞAR"

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun