Temmuz 06, 2024

KELTLER (II)

Büyük çoğunluğunun yükselen diğer ulusların içinde kaynayıp gittiği ke­sindir. Latinleşen Keltler Fransa'nın güneyinde ve İtalya'nın kuzeyindeki halklara kaynayıp gittiler. İber Ya­rımadası'na göç edenler ise buradaki yerli halkın ve Arapların arasına ka­rıştılar. Nitekim, bugün hala Kuzey Portekiz'de ve İspanya'nın Galiçya bölgesinde sarı saçlı Kelt torunlarına rastlanıyor. Gal Keltleri ise 12. yüz­yıla kadar küçük krallıklar halinde bağımsızlıklarını korudular, ama bu tarihten sonra İngiliz tahtının gücüne boyun eğmek zorunda kaldılar.

KELTLER (II)

İskoç­ya, İrlanda, Galler'in bir bölümü ve Fransa'nın Brötanya bölgesi ve niceleri boyun eğdi. Kelt­ler belki yeni yükselen ulusların içinde kaynayıp gittiler. Ama, özellik­le Orta Çağ'da gelenekleri ve bilgile­ri sayesinde tüm Avrupa'nın sanat ve tarım tekniklerine öncülük ettiler.

KELTLER (II)

Bugün Avrupa'da Kelt dilini kul­lanan insan sayısının 3 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Hint-Avrupa dil grubundan olan Keltçe, Alman dili ile büyük ben­zerlikler gösteriyor. Ne var ki Kelt­çe bütünsel bir dil değildir. Bugün İskoçya'da ve İrlanda'da kullanılan Keltçe bu dilin içinde bir lehçe. İber Yarımadası'ndaki Keltlerin konuştuğu dil Orta Çağ'dan itiba­ren yok olmuş durumdadır. İskoçya açıklarındaki Man Adası'nda yaşa­yan Keltlerin konuştuğu Manua lehçesi de 60'lı yıllardan sonra unutulup gitmiş... Tarihin karanlık raflarına kalkan bir başka Kelt leh­çesi de Fransa'nın Brötanya bölgesinde konuşulan Bröton lehçe­si... Bu dilin de özellikle 50'li yıllar­daki baskılar sonucu ortadan kalk­tığı ileri sürülüyor. Ne var ki, son yıllarda ivme kazanan milliyetçi ve ayrılıkçı akımlar nedeniyle Keltçe'ye yeniden bir dönüş söz­ konusu oldu. Bugün İskoçya'daki tüm devlet binalarında ve yollar üzerindeki işaretlerde İngilizcenin al­tında Keltçe yazılar bulunuyor. Fransa'nın Brötanya bölgesindeki ortaokullarda Kelt dili ve edebiyatı zorunlu ders olarak okutuluyor. Bu şekilde, sadece bugün Brötanya'da kendi Kelt lehçelerini konu­şan insanların sayısı 10. 000'e ulaşmış durumda.

KELTLER (II)

- M.Ö. 8. Yüzyıl: Orta Avrupa'da ilk Kelt kabile­leri görüldü.

- M.Ö. 450: İsviçre ve Güney Almanya top­raklarında yaşayan Keltler, hem doğuya hem batıya göç ettiler.

- M.Ö. 5. Yüzyıl: Keltler, Tuna boyuna, Fransa ve İspanya'ya yerleştiler.

- M.Ö. 400: Keltler İtalya'da Po vadisine kadar indiler.

- M.Ö. 390: Kelt Kralı Brennus Roma'yı ele geçirdi.

- M.Ö. 279: Keltler, Makedonya ve Yuna­nistan'ı istila ettiler.

- M.Ö. 275: Bir Kelt boyu Ankara'ya kadar geldi ve Galatya'yı kurdu.

- M.Ö. 230: Anadolu'ya gelen Keltler, Ber­gama önlerinde durdurulurken Britanya Adaları Keltler tarafın­dan işgal edilmeye başladı.

- M.Ö. 192: Romalılar, Kuzey İtalya'daki Padanya bölgesini Kelt kabilele­rinden geri aldılar.

- M.Ö. 57-52: Roma ile Keltler arasındaki Galya Savaşları başladı.

- M.Ö. 52: Ünlü Kelt Kralı Vercingetoriks Romalılar'a teslim oldu.

- M.S.43: İmparator Claudius Britanya Adalarını işgal etti. Keltler adala­rın kuzeyine ve batısına çekil­diler.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

Sibernetiğin babası: Diyarbakırlı Cezeri
Doğunun Altın Zamanları

Doğunun Altın Zamanları

Şark Diyarındaki Gezgin Bilim

Şark Diyarındaki Gezgin Bilim

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Boşluklar

probiyotik

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

bubble30
Nielawore

A JOURNEY TO THE CENTRE OF OUR GALAXY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun