Aralık 26, 2024

Rumeli Korunabilir Miydi? (III)

Osmanlılar 30 Ekim 1912 günü, dört Balkan ülkesinin yani Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan'ın se­ferberlik ilan ettiklerini öğren­dikleri sırada, İtalya ile harp halindeydiler. Derhal barış imzalamaya çalıştılar ve 15 Ekim günü Ouchy Antlaşma­sı'nın ardından tüm enerjileri­ni Balkanlar'a yönelttiler. Ama geç kalmışlardı. 1 Ekim günü başlattıkları seferberlik bu tarihte yüzde 50 oranında bile tamamlanamamıştı. Os­manlıların zayıf durumunu se­zen Balkan devletleri tek tek bir başarı kazanamayacakları­nı bildikleri için anlaşmışlar ve hazırlıklarını bitirmişlerdi.

Rumeli Korunabilir Miydi? (III)

Savaş kaçınılmazdı. Hatta sabırsız Karadağlılar savaş ilanını beklemeden sınır ihlal­lerine başlamışlardı. Ama ha­zırlıklar için tek bir saate dahi ihtiyacı olan Osmanlı devleti, 16 Ekim günü savaşı resmen ilan eden taraf oldu. 18 Ekim günü savaş başla­dı. Başkomutan Vekili Nâzım Paşa'nın kolordu komutanla­rını hücuma zorlayan telgraf­ları, yığınağını tamamlayamamış Osmanlı ordularının sa­vunma düzenini bozmaktan başka bir işe yaramadı.

Rumeli Korunabilir Miydi? (III)

Tepeden tırnağa hazır olan Bulgarlar önce 22-23 Ekim'de Kırklareli, sonra da 29-30 Ekim'de Lüleburgaz-Pi­narhisar meydan muharebele­rinde zafer kazanarak Edir­ne'yi kuşattılar. Düzensiz şekilde ve ağır­lıklarını bırakarak geri çekilen Osmanlı birlikleri ancak Geli­bolu ve Çatalca'daki tarihi istihkâmlarda tutunarak bir cephe oluşturabildi. Doğu Trakya'nın büyük bir kısmı 15 gün içinde, düş­man işgali altında kalıvermiş­ti. Batıda bulunan Vardar Or­dusu ise 22-24 Ekim tarihle­rinde Kumanova'da bir mey­dan savaşına girişerek Sırpla­ra yenildi ve Arnavutluk'a doğru çekildi.

Rumeli Korunabilir Miydi? (III)

Vardar Ordusu yenilince daha doğudaki Ustruma Ko­lordusu da zor durumda kaldı ve çekildi. Bu durum Selanik Valisi Nâzım ile komutan Tahsin'in utanç verici şekilde kenti savaşmadan teslim et­meleriyle sonuçlandı. Halbuki yenilgilere rağmen Osmanlı Doğu Ordusu, Gelibolu ve Çatalca istihkamlarıyla Edir­ne Kalesi'ni; Batı Ordusu da Yanya ve İşkodra kalelerini beş ay boyunca ellerinde tut­tular. Bunlara bir de Selanik eklenseydi birçok şey değişe­bilirdi.

Yorumlar

  • Savaş başladı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

Laternacılar ve Karnaval

Laternacılar ve Karnaval

Apokria Karnavalı ve Osmanlı

Apokria Karnavalı ve Osmanlı

Apokria Festivali ve İstanbul

Apokria Festivali ve İstanbul

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun