Dilimizde deyimi bile var ‘'Olaylara at gözlüğü ile bakmak'’ diye bu deyim bir kişinin bir olaya tek bir açıdan baktığını, ona etken olan diğer olayları veya faktörleri göremediğini veya görmek istemediğini anlatır aslında. Atlar için takılan gözlüklere şekil olarak bile gözlük denemez aslında, onların görüş kapasitelerini azaltması için takılıyor o gözlük.
Atın evcilleştirilmesi, insanın dostu olarak en ağır işlerde yardımcı olması, binek hayvan olarak kullanılması ile daha uzak yerlere ulaşmamızı sağlaması, savaşlarda ölüme beraber gitmesi o kadar eskilere dayanır ki bildiğimiz atın yabani soyu hakkında neredeyse hiçbir bilgi yoktur. Bugün steplerde yaşlı bir aygırın önderliğinde sürüler halinde yaşayan ve yabani olarak nitelendirilen atların evcil atlardan türeme oldukları herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir.
Canlıların gözlerinin algılayıp beyine bildirdikleri üç ana husus vardır: Biçim, renk ve mesafe. Özellikle avcı olmayan ot obur hayvanlar için tehlikeyi uzaktan sezip, iyi bir mesafe tahmini yaparak kaçabilmek çok ama çok önemlidir. Atlar her iki yandaki gözleri sayesinde hem önlerini hem de arkalarını görme yeteneğine sahip canlılardır. Ne var ki gözleri birbirlerinden çok uzaktadır. Bu da atlar için cisimlerin mesafelerini tespit etme konusunda büyük bir zafiyettir.
At arkasından ya da yandan yaklaşan tehlikeyi görür ama tehlikenin ne kadar yakın veya uzakta olduğunu kavrayamaz. Nesneleri neredeyse iki misli büyük gören at tehlikeyi olduğundan daha yakındaymış gibi algılar. Bu nedenle de sürekli endişe içindedir. Yarış atlarına koşu sırasında yandaki hemcinslerinden ürkmemeleri için yan taraflarını görmelerini engelleyecek gözlükler konulurken at arabalarını çekenlere sadece önlerini görmeleri, diğer yönlerde olan hareketlerden etkilenmemeleri için gözlük takılır. Yani at gözlüğü ile bakmak insan için olumlu bir davranış olmasa da atlar için durum farklıdır.
Yorumlar
hala yabani at ve inek sürüleri var dünyada
Atların sürekli panik halinde olmaları beni çok üzdü :(
At gözlüğü at sahibi için aslında çok önemliymiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız