ABD Ulusal Atmosfer Araştırma Merkezi’nden bilim insanlarının öncülüğünde yapılan bir araştırmaya göre, bina çatılarının beyaza boyanması şehirlerde hava sıcaklığının düşürülmesine ve küresel ısınmanın bazı etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Şehirler iklim değişikliğinden kırsal bölgelere göre daha fazla etkileniyor. Bunun nedeni asfalt yolların, zift kaplı çatıların ve diğer yapay yüzeylerin Güneş’ten gelen ısıyı emip, sıcaklığı kırsal bölgelere göre ortalama 1-3 °C artıran ısı adası etkisi oluşturmaları. Bu yapay yüzeylerden en azından çatıların beyaz olması, ısının bir kısmının geri yansımasına neden olacağı için sıcaklığın düşmesini sağlayabilir. Bu, güneşli bir günde beyaz tişört giymenin koyu renk tişört giymekten daha serin tutmasına benzetilebilir.
Araştırmacılar çatılarda beyaz rengin kullanımının ne kadar etkili olabileceğini hesaplamak için güneş ışıklarının ne kadarının emilip ne kadarının geri yansıtıldığıyla ilgili benzetimler yapan yeni bir bilgisayar modeli kullandılar. Tüm dünyadan, farklı bina yapıları barındıran şehirlerin kullanıldığı modelin benzetim sonuçlarına göre, tüm çatıların beyaza boyanması bir şehirdeki ısı adası etkisini %33 azaltacak. Böylece dünyadaki şehirler özellikle yazları yaklaşık 0,4 °C soğuyacak.
Beyaz çatılar ayrıca, kullanıldıkları binaların sıcaklığını düşürmeye de yardımcı olabilir. Bunun sonucunda, bina dışına ısı yayan ısıtma ve soğutma sistemleri daha az kullanılabilir. Sonuçta binaların dışarıya daha az ısı yaymasıyla küresel ısınmaya sebep olan kömür ve petrol gibi fosil yakıtların kullanımları da azalmış olur.
Ekip yaptıkları araştırmanın gerçek bir şehrin çatılarına bakmaktan çok tipik bir şehir silueti üzerine kuramsal bir bakış olarak görülmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü gerçek dünyada toz, kir ve hava koşullarından dolayı bozulmayla zamanla kararacağı için beyaz çatıların soğutma etkisi daha az olabilir. Ayrıca çatılarda soğutma ve ısıtma araçları için açılan bacaların boyanamaması da soğumanın azalmasına neden olabilir.
Yorumlar
Denenmeli
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız