İzcilik düşüncesinin doğuşu, 29 Haziran-9 Ağustos 1907 tarihleri arasında, Brownsea Adası'nda, Tümgeneral Sir Robert BadenPowell yönetimindeki bir kampta doğdu. Bu deneme kampına, 20 çocuk davet edilmişti.
Grubun 9 üyesi, Bourneouth ve Pool Çocuk Tugayları'ndan gelmişlerdi. Diğerleri ise, General Baden Powell'ın dostlarının çocuklarıydı. Grup, "Çulluklar", "Kuzgunlar", "Kurtlar" ve "Boğalar" adlarını taşıyan dört kümeye ayrıldı. Ağaç kesmek, gözlemler yapmak, yüzmek, düğüm atmak, yemek pişirmek, beden eğitimi yapmak, kürek çekmek, yangın söndürmek, gece nöbeti gibi çeşitli alışkanlıklar ve yetenekler kazanan grubun üyeleri, belirli blir üniforma giymiyorlardı, ama o dönemde hiç de yaygın olmamasına karşın, General Baden-Powell bu "genç yetenekler"e, kısa şortlar giydiriyordu. Şapkalarında da pusulanın kuzey ucunu gösteren amblemler vardı. Kamp süresince, karargâhta, Mafeking Kuşatması sırasında kullanılan Birlik Bayrağı dalgalandı.
16 Haziran 1908'den itibaren General Baden-Powell'm bu konuda başlattığı yayınlar üzerine, bu tür kamplara ilgi attı. Aslında generalin amacı, ulusal bir gençlik örgütü kurmak değil, Avrupa'nın çeşitli yörelerinde, kendisinin bizzat yaşayarak kazandığı deneyimleri, yeteneklerini geliştirmek isteyen gençlere öğretmekti. Ama, gördüğü ilgi çok büyük oldu. Özellikle orta ve ortanın altındaki sosyal sınıflardan birçok çocuk, General Baden-Powell'ın etkisiyle, kümeler halinde bir araya geldiler ve onun yazdıklarını uygulamaya başladılar.
Varlığına ilişkin somut kanıtlar bulunan ilk izci birliği, Birinci Glascow İzci Birliği'dir. 26 Ocak 1908'de resmen kuruldu ve bu tarihi taşıyan kuruluş sertifikasını onaylattı. Birliğin temeli, 1907 yılı Eylül ayında Robert Young tarafından atılmıştı. O tarihte, Glascowlu çocuklar yaz kampında bir araya geldiler ve dostluklarım perçinlediler.
Çok geçmeden General Baden-Powell, Yüzbaşı Young'u ziyaret ederek, Bröwnsea kampında edinilen deneyimleri aktardı ve çocukları nasıl yönlendirmesi gerektiği konusunda kendisine yardımcı oldu. Öğrencilerin de büyük ilgi göstermesi üzerine grup, Birinci Glascow İzci Birliği adını aldı ve dört kümeye ayrıldı. Kümelerden her birine, kampa en çok öğrenci veren dört okulun adları verildi.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde kurulan izci örgütleri, daha sonra bir uluslararası ortak kuruluşun çatısı altında birleştiler. 1964 yılında, uluslararası izci hareketinin üye sayısı ilk kez 10 milyonun üzerine çıktı. Halen, dinsel birtakım örgütlerin dışında, dünyanın en büyük uluslararası gönüllü örgütüdür.
Yorumlar
YEMİNLİ İZCİ OLDUĞUMU SÖYLEMİŞ MİYDİM?
Ben de izciydim!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız