Tarihin ilk zamanlarından itibaren gerek kadınların gerekse erkeklerin kozmetik kullandığına ilişkin bulgular vardır. Kozmetiklerin çıkış yerinin Doğu olduğu sanılıyor. Ama asıl gelişimleri, Ortadoğu'da oldu. Mezopotamya ve Mısır'da yapılan kazılarda, kral mezarlarının içinde kutularca kozmetik bulundu. Bunlar arasında yüz kremleri, allıklar, dudak boyaları, rastık ve sürme vardı.
İpeği ve baharatı Ortadoğu'dan Avrupa'ya getiren ticaret yolları, makyaj malzemelerinin de Yunan ve Roma imparatorluklarına ulaşmasını sağladı. M.S. 1. yüzyıldaki Roma İmparatoru Neron ile karısı Poppaea, ciltlerini beyazlatmak için tebeşir tozu, yanaklarına ve dudaklarına kırmızı boyalar, gözlerinin çevresine rastık ve sürme sürerlerdi.
Kuzey Avrupa'da makyaj, önceleri çok az bilinen bir olguydu. 11. ve 13. yüzyıllarda gelen istilacılar, makyaj malzemelerinin Ortadoğu ülkelerinden buralara gelmesine yetti. 13. yüzyıldan itibaren yüz kremleri ve renklendiriciler, saç boyaları ve parfümler, zengin Avrupalılar arasında moda oldu. 16. Yüzyılda İngiliz Sarayı'ndaki hanımlar, Rönesans İtalya’sının kadınlarından etkilendiler. 17. yüzyılda hemen her sınıftan kadın, makyaj yapıyordu. 1920'lerde sinemanın gösterdiği hızlı gelişme, makyajın da olağanüstü bir yayılma göstermesine yol açtı.
Yorumlar
Makyajın bu kadar eski olduğunu bilmiyordum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız