İlk mağaza zincirinin temeli 2 Şubat 1879 günü New York'ta atıldı. Frank Winfield Woolworth adlı bir girişimci bir mağaza açtı ve "Ne alırsan 5 sent" sloganıyla müşterilerini beklemeye başladı, beklenen ilgiyi göremedi. Bazı günlerde ancak 2,5 dolarlık satış yapabiliyordu. Bunun üzerine haziran ayında Lancaster'a taşınmaya karar verdi. Parolası yine aynıydı. Dükkânında çok çeşitli, fakat ucuz mallar bulunduruyordu ve ne alınırsa alınsın, fiyat 5 sentti. Lancaster denemesi, Woolworth için gerçek bir zafer oldu. Bunun üzerine dükkânlarının sayısını hızla artırdı ve çok geçmeden Doğu Sahillerindeki hemen tüm kent ve kasabalarda birer şube açtı. 1894 yılında da Michael Marks ve Tom Spencer, İngiltere'nin Manchester kentinde "Penny Bazar-Peni Pazarı" adlı bir dükkân açtılar.
28 Eylül günü iki ortak arasında imzalanan anlaşmaya göre, Spencer, Marks'a 300 sterlin borçlanıyordu ve bunu kârından ödeyecekti. Polonya asıllı bir Yahudi olan Michael Marks, 1884 yılında İngiltere'ye geldiğinde, cebinde bir meteliği bile yoktu. Okuma-yazma bilmediği gibi tek İngilizce sözcük de bilmiyordu. Bir gün yol sormak için önünü kestiği Isaac Dewhirst adlı toptancının (Spencer'in patronuydu) kendisine açtığı 5 sterlinlik krediyle seyyar satıcılığa başladı.
Kirgate pazarında kurduğu ilk tezgâhında, malları fiyatlarına göre sıralama yöntemini uyguladığında, İngitere'ye geleli henüz birkaç ay olmuştu. Tom Spencer'le birlikte ucuzluk pazarları zinciri kurduğunda, Manchester caddelerinde sayısız işporta tezgâhı vardı. 1900 yılı başlarında Penny Bazaar adlı ucuzluk dükkânlarının sayısı, 3'ü Londra'da olmak üzere 12'ye çıkmıştı. Hemen herkese ve her eve gerekli olan yüzlerce kalem mal, bu dükkânlarda .1 peniye satılıyordu.
1915 yılına gelindiğinde, İngiltere'nin her tarafındaki Penny Bazaar'ların sayısı 140'a ulaştı. 1922 yılında iki ortak, Penny Bazaar sisteminden ayrı olarak modern alışveriş mağazaları kurmaya karar verdiler ve Marks and Spencer mağazalar zincirinin ilki Darlington'da açıldı.
Yorumlar
Marks and Spencer'in nereden geldiğini öğrenmiş oldum. Teşekkürler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız