1916 yılında Avusturya'dave Almanya'da, tarihte ilk kez körler için rehber köpekler eğitildi. Projenin fikir babası, Stettin'deki Frauendorf Sanatoryumu'nun yöneticisi Dr. Gorlitz idi. Dr. Gorlitz'in hastalarından biri, genç Dr. Alman subayıydı. Bilinci pek yerinde olmayan bu genci, Dr. Gorlitz, ara sıra yürüyüşe çıkarıyordu.
Bir gün, yürüyüşün tam ortasında doktor acil olarak sanatoryumdan çağrıldı ve genç subay, yoluna tek başına devam etmek zorunda kaldı. Yanında, doktorun "Excelsior" adlı Alsas türü köpeği vardı. Hasta gencin çektiği zorluğu gören Excelsior, ansızın ok gibi yerinden kalktı ve sanatoryuma gitti. Az sonra aynı hızla geldiğinde, ağzında Alman subayının bastonu vardı. Doktor Gorlitz, hastasını bıraktığı yere döndüğünde, köpeğinin onu yavaş yavaş sanatoryuma doğru götürmekte olduğunu gördü.
Bu manzara, doktora ilham verdi. Bu kadar zeki köpekler bir araya getirilerek eğitilebilirse, körler çok iyi birer kılavuz kazanmış olurlardı. 1916 yılında bu konuda ilk deneyler yapıldı ve başarılı sonuç alındı. 1. Dünya Savaşı'nın hemen ardından da Potsdam'da sürekli bir "köpek eğitim kampı" kuruldu.
Yorumlar
Güzel fikir, büyük iyilik. Bu kadar önce başladığını bilmiyordum.
Çok sevimliler
Köpekler can dost!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız