Kasım 22, 2024

TARANTULA

Tüm örümcekler insanoğluna tiksinti ve korku veriyor. Ama, "Tarantula" denen bu tür, en korkusuz kişiyi bile araknofobik duruma getirecek kadar ürkütücü. Bir el büyüklüğünde, kıllı ve tırnaklı bacaklara sahip olan bu canlı, ilk kez görenleri dehşete düşürüyor. Zehiri insanlara zarar vermeyen tarantulalar aslında sakin, utangaç ve ürkek yaratıklar. Onlara; Avrupa kıtasında "migal", Latin Amerika ve İtalya Yarımadası'nda "tarantula", Afrika'da ise "babun örümceği" deniyor.

TARANTULA

Olağanüstü bir doğal uyum yete­neğine sahipler... Tropikal iklim kuşağından ılıman iklim çemberi­ne, alt-tropikal bölgelerden çöllere, varlıklarına hemen hemen her yer­de rastlanıyor. Uzmanlara göre, "Teraposid" ailesinden olan bu dev örümceklerin yeryüzünde yaklaşık 800 türü bulunuyor.

TARANTULA

Ancak bu keli­menin kökeni de çok daha eskilere uzanıyor. Öyküsü ünlü Diyonisos eğlenceleriyle bağlantılı... Eski Romalı tarihçiler, insanların bu eğ­lenceler sırasında daha iyi kafa bulmak ve dans etmek için kendile­rini bu örümceklere ısırttıklarını söylüyorlar. Bugün modern bir dans olan "Tarantella" nın da bu mitolojik efsaneden kaynaklandığı sanılıyor.

TARANTULA

Tarantulaları lekeli ya da çizgili, siyah, kahverengi ya da bej renkli diye ayırmak mümkün değil... Çünkü bu hayvanlar, yapılarını ta­mamen içinde yaşadıkları ortama göre biçimlendiriyorlar. Zoologla­ra göre tarantulaların tek tipik özellikleri diğer örümceklere oran­la çok daha iri olan boyları... Bu hayvanların "Theraphosa leblondi" türü, yetişkinlik çağında 85 gram ağırlığa ve 26 santim uzunlu­ğa ulaşabiliyor. Zaten insanoğlunda korku yaratan unsur da bu dev cüsseleri.Avustralya­'da yaşayan "Atrax" türü tarantula dışındakilerin zehri Homo sapiens için öldürücü bir nitelik taşımıyor. Tarantulalar insanı soktuklarında zehrin deriye girdiği noktada bir kızarıklık oluşuyor, ama bu rahat­sızlık sadece birkaç saat sürüyor.

TARANTULA

Tarantulalar gerçekte ünleriyle ters orantılı bir kimliğe sahipler... Oldukça sakin ve tembeller... Av­lanmaya çıkmak yerine sakin sa­kin oturup, avın kendisine gelme­sini bekliyorlar. Amerikalı örüm­cek uzmanı Rick West, onları, "hayvanlar aleminin en az geliş­miş örneklerinden biri" olarak ni­telendiriyor. Gerçekten de tarantu­lalar birçok avcı hayvan gibi ge­lişmiş ve koşullara uygun avlanma stratejileri geliştirmek yerine "bekle gör" politikasını izliyor­lar. Ortalama 20 yıl yaşayan bir tarantula, ömrünün 5 ile 10 yılını bir köşede avını beklemekle geçi­riyor.  

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

İbreti Alem

İbreti Alem

Engizisyon Cezaları

Engizisyon Cezaları

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun